Vrijwilligsters Alblasserdam sluiten na 25 jaar winkeldeuren
ALBLASSERDAM – Kledingzaak de Schutsehoek in Alblasserdam, die werd gerund door vrijwilligers, sluit vanavond voor het laatst de deuren. „Een bijzonder moment”, benadrukt Alie van Zanten. „Ik heb er 25 jaar gewerkt. Het is een stuk van mijn leven.”
De winkel aan de Dam in hartje Alblasserdam vormde meer dan een kwarteeuw de uitvalsbasis van Alie van Zanten uit Sliedrecht en tal van andere vrijwilligers. De opbrengst van de kledingverkoop en andere acties was bestemd voor De Schutse, een landelijke stichting tot het verzorgen van verstandelijk gehandicapten uitgaande van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.
Ruim 25 jaar geleden werd de Schutsehoek gestart door een aantal vrijwilligers in de kelder van Huisman Keukens op Dam 52. Inmiddels wordt de kleding alweer heel wat jaren verkocht vanuit de winkel aan de Dam 60, van dezelfde eigenaar.
Aanvankelijk verkocht de winkel cadeauartikelen. Later volgde de overstap naar baby- en kinderkleding, beenmode en nacht- en onderkleding. Alle artikelen werden op beurzen ingeslagen en op woensdag en vrijdag in de winkel verkocht. „We trokken veel klanten uit de achterban. Daar was de collectie op afgestemd. Maar natuurlijk was iedereen welkom in de Schutsehoek”, vertelt de Sliedrechtse. „De opbrengst kwam geheel ten goede aan De Schutse. Dat kon doordat we geen huur hoefden te betalen en de kosten minimaal waren.”
Alie van Zanten werd in de winkel bijgestaan door circa zestien actieve vrijwilligsters. „Natuurlijk was het wel eens lastig medewerkers te vinden. Zeker in deze tijd. Maar er waren genoeg mensen die zich wilden inzetten.”
De Sliedrechtse is bewogen met het werk van De Schutse. „We hebben zelf een gehandicapte dochter. We weten hoe moeilijk het is om je kind identiteitgebonden zorg te geven. Daarom is dit zulk dankbaar werk. Als je ziet wat voor mooie dingen er van het geld gedaan worden, is dat een stimulans om door te gaan. Zeker in een tijd dat de overheid zich terugtrekt, heeft dit soort goede doelen onze hulp hard nodig. Het geeft veel meer bevrediging dan wanneer je voor je eigen portemonnee bezig bent.”
Vandaar dat Van Zanten verder ging dan het beheren van de winkel. Ze trok op zaterdagen het land door om kleding te verkopen, was actief op verkopingen en huisparty’s en organiseerde met weer andere vrijwilligers kaarten-, stroopwafel- en snoepacties. In 25 jaar kon zo ruim 1 miljoen euro naar De Schutse worden overgemaakt.
Omdat de eigenaar van het pand andere plannen met de winkel heeft, vervalt de kledingverkoop. „Daar hebben we alle begrip voor. We hebben gezocht naar een andere locatie, maar overal moet je huur betalen.” Vandaar dat het de afgelopen weken uitverkoop was in de Schutsehoek. „De klanten vonden het jammer dat we stoppen. En wij ook. We gaan al die contacten missen.”
De acties gaan echter door. „En vergeet de grote verkoopmarkt op het Raadhuisplein in Alblasserdam niet. Op 14 april hopen we op een geslaagde dag met een mooie opbrengst voor onze gehandicapten. Want daar doen we het voor.”