Apothekers krijgen 650 miljoen aan bonus
De Nederlandse apothekers krijgen jaarlijks 650 miljoen euro aan bonussen van de medicijnenindustrie en -handel. Dat heeft zorgverzekeraar VGZ becijferd.
Als deze kortingen aan de zorgverzekeraars zouden worden doorgegeven, zou iedere Nederlander per jaar 30 euro minder aan ziektekostenpremie betalen.
Verzekeraars vergoeden door apothekers geleverde medicijnen tegen een vastgestelde prijs. Leveranciers en fabrikanten van de pillen en poeders geven echter kortingen op de inkoopprijs. Het verschil is voor het grootste deel voor de apotheker.
VGZ gaat bij de berekening uit van de totale vergoeding voor medicijnen. Die bedraagt 3,1 miljard euro. „Naar schatting van diverse experts is de gemiddelde korting op een medicijn een kwart van de vaste prijs. Afgezet tegen de totale uitgaven komt dat neer op 850 miljoen euro aan bonussen”, aldus een woordvoerder van VGZ zaterdag. De overheid eist circa 200 miljoen euro daarvan op, de rest is voor de apothekers.
Volgens vice-voorzitter M. van Weelden van de apothekersvereniging KNMP is de inschatting van VGZ veel te hoog. „Onze eigen inschatting voor dit jaar is circa 450 miljoen euro”, aldus Van Weelden. „Daar zit de afdracht aan de overheid nog bij.” De bedragen van VGZ zijn „onmogelijk”, volgens Van Weelden.
Vrijdag namen zorgverzekeraars VGZ en CZ een volgende stap in de discussie over de hoge bonussen en prijzen voor medicijnen. Klanten van de verzekeraars die hun pillen bij de drogist en apotheek Etos in Den Bosch halen, worden beloond met cadeaubonnen. Medicijnen bij Etos zijn goedkoper en dat scheelt miljoenen, zo is de verwachting van VGZ en CZ.
Eerder dit jaar probeerde verzekeraar Amicon apothekers te dwingen alleen de goedkoopste varianten van een geneesmiddel te verstrekken. Dat vond de rechter niet goed. Apothekersvereniging KNMP heeft de leden ook al opgeroepen tot een prijsverlaging, de NMa onderzoekt prijsafspraken in de branche.