Analyse: Opstekers en dreiging voor Nederlandse politie
AMSTERDAM – Veelbelovende successen zijn het: de recente arrestaties in verband met de granaataanslag op de Amsterdamse rechtbank en de uiterst gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brink’s in de hoofdstad. Tegelijkertijd kampt de politie met hardnekkige zorgen.
Hoop voor de Amsterdamse recherche. Met de dinsdag wereldkundig gemaakte arrestatie van een 25-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst lijkt de politie een doorbraak te hebben bereikt in het onderzoek naar de zeer gewelddadige overval van een vestiging van geldtransportbedrijf Brink’s in Amsterdam, afgelopen zomer.
Een groep nietsontziende, gemaskerde misdadigers blies een muur van het geldcomplex met explosieven op en ging er met grote zakken geld vandoor. Ze deinsden er niet voor terug om een serie kogels af te vuren op toegesnelde politiediensten. Ook strooiden ze kraaienpoten (metalen voorwerpen met scherpe punten) op de rijroutes van politiewagens.
Later crashte een vluchtauto van de criminelen op de A2 bij Waardenburg. Veelzeggend is dat ze daarop meteen een andere auto kaapten.
De crash met de vluchtauto kan de misdadigers behoorlijk gaan opbreken. In de asresten vond de politie bruikbare sporen, aldus politiechef Bob Schagen gisteren in De Telegraaf. Het onderzoek in de gestrande vluchtwagen leverde ook informatie op over het telefoonverkeer van de gangsters.
De 25-jarige Amsterdammer is opgepakt op basis van een DNA-spoor dat zijn betrokkenheid bij de overval zou aantonen. Hij zit inmiddels enkele weken vast. Dat lijkt erop te wijzen dat de politie beet heeft. Volgens de politiechef wijst een duidelijk spoor naar België. Spannende vraag is of de opsporingsdiensten erin zullen slagen de groep overvallers te pakken.
Ander succes voor de Nederlandse politie is de recente arrestatie van een 24-jarige Amsterdammer in verband met de granaataanslag op de rechtbank in Amsterdam, in september vorig jaar. Minister Opstelten sprak van een aanval op de rechtsstaat. De 24-jarige verdachte zou al een serie misdrijven op zijn naam hebben staan. Zo zou de man betrokken zijn geweest bij een overval op een juwelier in Woerden, waarvoor hij in 2009 3,5 jaar cel kreeg.
In de derde plaats is het ook hoopgevend nieuws dat het aantal overvallen vorig jaar flink is gedaald. Vorige week bleek uit cijfers van de Raad van Korpschefs dat er in 2011 2272 overvallen zijn gepleegd, 300 minder dan in 2010. Tegelijkertijd werden er vorig jaar zo’n 250 meer overvallers gepakt dan in 2010. Daarmee steeg het oplossingspercentage van 24 naar 30 procent.
De recente politiesuccessen tonen allereerst het belang aan van volhardend en minutieus recherchewerk. Onder meer DNA kan daarbij van doorslaggevend belang zijn. Eén spoortje in de vluchtwagen van de geldbunkerovervallers kan leiden tot het oprollen van de bende.
Cruciaal bij de bestrijding van misdaad is verder dat burgers de politie een handje helpen, al dan niet via een anonieme meldlijn. Zo lanceerde de overheid afgelopen najaar een campagne waarin meisjes worden aangespoord kennis over misdrijven aan de politie te melden. Een sms-bom, waarbij de politie per telefoon burgers informeert die in de buurt waren van een misdrijf, kan opsporingsinstanties verder helpen.
Van onschatbare waarde is bovendien dat de politie een goede informatiepositie heeft in kringen van bijvoorbeeld allochtone groeperingen, in onder meer probleemwijken in de grote steden. Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse jongeren zijn fors oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken.
De politie mag dan een paar mooie successen hebben geboekt, de speurders kunnen allerminst op hun lauweren gaan rusten. In misdaadland spelen tal van zorgwekkende ontwikkelingen. Nog altijd wordt verreweg het grootste deel (70 procent) van de overvallen niet opgelost. Verder blijkt andermaal dat tal van leden van motorclubs zoals Hells Angels en Satudarah zich inlaten met zware misdaad. Zaterdag werd bekend dat twintig gemeenten de handen ineenslaan om een vuist te maken tegen motorbendes die door intimidatie horecagelegenheden in de stad (willen) overnemen.
Groeiend probleem is ook de komst van criminele bendes uit Oost-Europa. Marokkaanse criminelen hebben in ons land geduchte concurrentie gekregen van Oost-Europese misdadigers. Nogal eens zijn de Oost-Europeanen Roma, die ook kinderen bij hun criminele activiteiten inschakelen.
Criminelen uit het oosten leggen een verbluffende brutaliteit aan de dag. Maandagochtend wisten dieven op het zwaarbeveiligde parkeerterrein van de politie in Drachten in te breken. Ze ontvreemdden zeventien katalysatoren. Eerder waren drie Poolse inzittenden van het busje opgepakt voor diefstal van die spullen. Het lijkt erop dat de mannen, nadat ze waren vrijgelaten, hun buit alsnog hebben veiliggesteld.
Zo veel is zeker: voor misdaadbestrijders in Nederland blijft er genoeg werk aan de winkel.