Binnenland

Hebreeuwse Bijbel en brief Netanyahu voor Van Hulst

DEN HAAG – Een Hebreeuwstalige Bijbel met een handgeschreven bedankbrief van de Israëlische premier Netanyahu mocht oud-verzetsman Johan van Hulst vanmorgen in de Kamer in ontvangst nemen.

Redactie politiek
19 January 2012 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 18:46
De Israelische premier Benjamin Netanyahu (l) eert verzetsstrijder Johan van Hulst (r) die in de Tweede Wereldoorlog veel Joodse kinderen gered heeft. Van Hulst krijgt een Bijbel en een geschreven brief van Netanyahu. Foto Dirk Hol
De Israelische premier Benjamin Netanyahu (l) eert verzetsstrijder Johan van Hulst (r) die in de Tweede Wereldoorlog veel Joodse kinderen gered heeft. Van Hulst krijgt een Bijbel en een geschreven brief van Netanyahu. Foto Dirk Hol

Een „waardevolle verrassing”, noemde de 100-jarige emeritus hoogleraar pedagogiek het cadeau. Netanyahu gaf Van Hulst de Bijbel „omdat u daarvan hebt gezegd dat die uw gids is.”

De Israëlische premier, vandaag op bezoek bij Kamerleden, bewindslieden en de koningin, bracht Van Hulst de dank over van de staat Israël „en de mensheid” voor het redden van de levens van meer dan 500 Joodse kinderen. „Wie één leven redt, redt het universum”, zei Netanyahu tegen Van Hulst.

Laatstgenoemde was in de oorlog hoofd van de Hervormde Kweekschool in Amsterdam. De school lag vlak naast de crèche die diende als dependance van de Hollandse Schouwburg vanwaar de Joden op transport gingen naar Kamp Westerbork.

De tuinen van de kweekschool en de crèche grensden aan elkaar. Over de heg („de enige manier om te ontsnappen”, aldus Van Hulst) werden vele Joodse kinderen overgedragen en vervolgens doorgesluisd naar onderduikadressen. Ook op andere manieren hielp het kweekschoolhoofd Joodse kinderen aan vernietiging te ontkomen.

Paradijs

„Veel kinderen hebben het echter niet gered”, bracht Van Hulst in herinnering. „Ik hoop dat de engelen hen naar het paradijs hebben geleid.”

De gewezen pedagogiekhoogleraar werd in maart 1972 al door het Israëlische instituut Yad Vashem voor zijn verzetswerk onderscheiden met de titel ”rechtvaardige onder de volkeren”. Die komt mensen toe die zich in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor het redden van Joden.

Van Hulst wenste de staat Israël en de omliggende landen vrede toe. Hij sprak de hoop uit dat Netanyahu met een positief gevoel uit Nederland zal vertrekken.

„De bijeenkomst vandaag met de Kamerleden zal u heel wat lastiger vallen dan de ontmoeting met mij”, grapte oud-senator Van Hulst tegen de Israëlische premier. Die reageerde gevat: „Komt u met mij mee. Ik kan wel wat hulptroepen gebruiken.”

Parlementariërs uit Eerste en Tweede Kamer hadden namelijk al aangekondigd dat ze het bezoek van Netanyahu zouden aangrijpen om Israël opnieuw op te roepen te stoppen met het bouwen van nederzettingen in bezet gebied. „Dat is nodig”, aldus GroenLinks-Kamerlid Peters, „om de laatste kansen op een levensvatbare Palestijnse staat niet om zeep te helpen.”

Verbondenheid

SGP en CU grepen de ontmoeting met de Israëlische premier aan om hem te vragen wat de gevolgen zijn voor de Joodse staat van de veranderingen in de landen om Israël heen, waaronder Egypte.

Van der Staaij (SGP) uitte zijn „diepe en hartelijke verbondenheid met Israël.” Ook Voordewind (ChristenUnie) sprak zijn steun voor het land uit en wenste Netanyahu wijsheid van God toe.

De ChristenUniepoliticus zou de Israëlische minister-president ook vragen hoe hij aankijkt tegen hernieuwde samenwerking van de Palestijnse organisaties Fatah en Hamas, waarvan laatstgenoemde als door Israël, de VS en Europa als terroristische club is aangemerkt.

Netanyahu ontmoette vandaag ook premier Rutte en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Voorafgaand aan dat gesprek ging de Israëlische premier langs bij koningin Beatrix.

Gisteren sprak hij met minister Verhagen (Economische Zaken) af dat er dit jaar een Nederlandse economische missie naar Israël gaat.

Op het Plein in Den Haag had gate48, platform voor kritische Israëliërs in Nederland, een demonstratie tegen Netanyahu georganiseerd omdat hij 
„verantwoordelijk is voor een brute militaire bezetting van 
4 miljoen mensen en een systematische discriminatie van 
1,5 miljoen Palestijnse burgers van Israël.” Ze riepen het kabinet ertoe op „geen diplomatieke en morele steun” te geven aan Netanyahu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer