Economie

Medisol profiteert van opmars AED’s

MIDDELBURG – Het is een van de snelst groeiende kleine ondernemingen in Zeeland: Medisol. Het bedrijf veroverde in korte tijd een leidende positie met de internetverkoop van automatische externe defibrillators (AED’s).

Ad Ermstrang
17 January 2012 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 18:44
Pieter Joziasse (r.) en Edwin Roelse in het magazijn van Medisol in Middelburg. Foto RD, Anton Dommerholt
Pieter Joziasse (r.) en Edwin Roelse in het magazijn van Medisol in Middelburg. Foto RD, Anton Dommerholt

Het idee voor internetbedrijf Medisol ontstond ruim tien jaar geleden. Edwin Roelse (40) benaderde zijn collega Pieter Joziasse (38) met het idee om via een webshop in de hulpverleningszorg veelgevraagde artikelen aan de man te brengen. Beiden werkten bij de ambulancedienst in Goes en hadden al de nodige ervaring opgedaan als webdesigner. „We zijn zonder bedrijfsplan naar de Kamer van Koophandel gestapt en hebben ons laten inschrijven. Ondanks het feit dat men daar probeerde het idee uit ons hoofd te praten,” aldus Joziasse.

Het tweetal bouwde verschillende websites. De bekendste, een hulpverleningsforum dat wel 2 miljoen bezoekers per maand trok, is vorig jaar verkocht aan uitgever Sdu. Het assortiment, dat was ondergebracht bij een bedrijf met een eigen magazijn, bestond aanvankelijk uit allerlei voor hulpverleners interessante artikelen, later uitgebreid met speciale kleding en hulpverleningstassen.

In 2004/2005 kwam de AED in beeld. Het al langer bestaande apparaat, bedoeld om door middel van een schok een tot stilstand gekomen hart weer op gang te brengen, begon aan een opmars binnen bedrijven, organisaties, instellingen en club­huizen. „Eigenlijk is hartstilstand geen goede omschrijving. In een groot aantal gevallen is er sprake van een trillend hart dat geen bloed meer rondpompt. Ben je er binnen zes minuten niet bij, dan kan er hersenschade ontstaan”, lichten Joziasse en Roelse toe.

De AED was aanvankelijk bedoeld voor artsen en verpleegkundigen, maar is sinds 2002 ook voor derden, zoals bedrijfhulpverleners, beschikbaar. Door het gebruik ervan is de kans dat een slachtoffer in leven blijft, fors gestegen: van minder dan 10 procent naar 25 procent. „In theorie zou het zelfs 70 procent kunnen zijn, maar heel veel mensen overlijden ’s nachts in hun slaap of op plaatsen waar geen AED beschikbaar is.” Een hartstilstand komt gemiddeld 300 keer per week voor in Nederland. „Het is natuurlijk preken voor eigen parochie, maar toch vinden wij het raar dat externe defibrillators niet verplicht zijn gesteld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld brandblussers.”

Medisol (Medical Internet Solutions) BV was de eerste die de apparaten via internet verkocht en zich op dit terrein specialiseerde. Dankzij hun kennis in de wereld van ambulances en hulpverlening wisten Roelse en Joziasse ook veel opleidingsbureaus voor bedrijfshulpverleners als wederverkopers aan zich te binden. De opleiders nemen ook producten als reanimatiepoppen en oefenapparatuur af.

In 2008 begon de grote opmars. De omzet nam tussen 2008 en 2010 met 89 procent toe en leverde het bedrijf een FD Gouden Gazelle op, een prijs voor snelle groeiers. Veel multinationals, overheidsinstellingen en grote verenigingen bestelden hun defibrillators bij Medisol. De omzet bedroeg over 2011 circa 2,5 miljoen euro. Alles wordt geleverd vanuit het pand op een industrieterrein in Middelburg. Pakketdiensten verzorgen de verzending. Het aantal personeelsleden is gegroeid tot zes.

Hoeveel apparatuur Medisol verkoopt, willen Roelse en Joziasse uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. Wel trekken ze de schatting van de Hartstichting dat er in Nederland maar 15.000 defibrillators zijn geplaatst, ernstig in twijfel. „Wij komen uit op aantallen die tussen en 60.000 en de 80.000 liggen.” De duurste AED kost rond de 3000 euro, maar voor 900 euro kan er ook een defibrillator worden aangeschaft. Medisol werkt merkonafhankelijk.

Het bedrijf verzorgt ook het onderhoud. „De batterijen en elektroden moeten eens in de zoveel tijd worden gewisseld. Wij attenderen de bedrijven daarop en bieden contracten aan waarin dat desgewenst door een monteur wordt geregeld.”

In 2009 is Medisol begonnen met de verkoop in Frankrijk en in 2010 met België. De stap naar een Engelse webwinkel staat voor de deur. „In Frankrijk hebben we een parttimer in dienst, in andere landen wordt de verkoop geregeld in samenwerking met andere bedrijven.”

Omdat nog niet overal AED’s buiten de ziekenhuiswereld zijn toegestaan, hebben Roelse en Joziasse de tijd om zich voor te bereiden. „In de loop van volgend jaar hopen we ook in Duitsland te starten.” De levering vanuit Middelburg heeft zo z’n voordelen, omdat het apparaat in Nederland aan het lage btw-tarief is onderworpen. In andere Europese landen geldt wel een hoog tarief.

Van de crisis heeft Medisol geen last, hooguit dat de goedkopere exemplaren wat makkelijker verkopen dan de duurdere. „Wel denken we dat in Nederland een zekere verzadiging voor de deur staat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer