Kerk & religie

„Onbetaalde predikant bedreigt kerkelijke arbeidsmarkt”

UTRECHT – Predikanten die hun werk onbetaald doen, zijn een bedreiging voor de kerkelijke arbeidsmarkt en zorgen voor oneerlijke concurrentie.

Kerkredactie
13 January 2012 07:24Gewijzigd op 14 November 2020 18:40
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Lees ook:

Kand. R. van Putten eerste onbetaalde predikant in PKN

Onbetaalde predikant van belang in strijd tegen ontkerkelijking

Dat heeft ds. J. W. Verwijs, directeur van de Bond van Nederlandse Predikanten (BNP), donderdag desgevraagd gezegd. Hij reageert op het feit dat zondag de eerste onbetaalde predikant in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wordt bevestigd.

Kand. R. van Putten werkt vier dagen per week als bankdirecteur en gaat in weekenden en op doordeweekse avonden aan de slag als voorganger van de protestantse Sionskerk in Zwolle.

Verwijs is niet blij met het fenomeen, omdat hij vreest dat betaalde predikanten hierdoor minder aantrekkelijk worden voor gemeenten. „Veel gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland zijn armlastig. Het is een gunstige optie voor ze om te kiezen voor een onbetaalde predikant. Dit zorgt echter voor oneerlijke concurrentie tegenover betaalde predikanten die het inkomen hard nodig hebben.”

Volgens ds. Verwijs is het beter als Van Putten zich laat betalen en zijn salaris vervolgens terugstort in een solidariteitskas. Een commissie zou het geld kunnen gebruiken voor gemeenten die het moeilijk hebben.

Een functie als vrijwilliger-predikant moet echt een uitzondering blijven, bepleit de directeur. „In de Bijbel zien we Paulus, die zijn inkomen verdient als tenten­maker, maar dat is geen regel.” Voorlopig onderneemt de bond geen actie om precedentwerking te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer