Adelmund ruimt op in studiehuis
Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs wil opruiming houden in het studiehuis. Twee vakken worden niet langer verplicht voor alle leerlingen. In de bovenbouw van havo/vwo wordt van zeker vier vakken de examenstof verlicht.
Ook krijgen scholen een grotere vrijheid bij het samenstellen van de vakkenpakketten, zo luidt een voorstel van de staatssecretaris dat zij volgende week met onderwijsorganisaties wil bespreken en daarna met het kabinet.
Drie jaar na de invoering van het studiehuis wil zij op deze wijze verlichting bieden aan leraren en leerlingen, die voortdurend steen en been klagen over de afgeladen lesprogramma’s. Ook de Onderwijsinspectie stelde onlangs vast dat door de vele vakken, vijftien in getal, de diepgang van het onderwijs in de verdrukking komt.
Het voorstel van Adelmund is de tweede grote verandering die zij in korte tijd in het voortgezet onderwijs wil doorvoeren. Dit najaar besloot zij de basisvorming op de schop te nemen. De verandering zullen in 2004 of 2005 ingaan.
Het is de bedoeling dat de vier landelijk vastgestelde vakkenpakketten (techniek, economie, cultuur en gezondheid) intact blijven, maar dat de scholen meer vrijheid krijgen bij de precieze invulling ervan.
Leraren en leerlingen moeten het ook iets lichter krijgen door het schrappen van de verplichte examenstof per vak. Vooral de programma’s bij geschiedenis, aardrijkskunde, economie en scheikunde zullen grondig worden herzien.
De nog jonge combinatievakken algemene natuurwetenschappen (anw) en geschiedenis/ maatschappijleer verliezen hun algemeen verplichtend karakter. Anw wordt door leerlingen met een bètapakket vaak als overtollig ervaren. Bij geschiedenis/maatschappijleer geldt dat voor de alfa’s. Daarom hoeven die groepen de bewuste vakken op het havo helemaal niet meer te doen. Op het vwo mogen scholen zelf kiezen of ze de vakken aan alle leerlingen aanbieden of niet.