Waterschap Hunze en Aa’s zet extra mensen in
GRONINGEN (ANP) – Het waterschap Hunze en Aa’s in Groningen en Drenthe zet woensdag en donderdag 90 mensen in die alle dijken in de provincie Groningen gaan controleren. Het gaat om ongeveer 650 kilometer aan dijken langs rivieren en kanalen, meldde het waterschap woensdag.
Enkele tientallen medewerkers die eigenlijk vrij hadden, zijn opgeroepen zich te melden. Niet alleen dijkinspecteurs gaan op pad. Ook kantoormedewerkers die eerder een speciale cursus hebben gevolgd, worden ingezet. Woensdag worden de meest kritieke dijken onderzocht. De zandzakvulmachine draait voor de zekerheid alvast op volle toeren, aldus een woordvoerster.
Het waterschap is woensdag ook begonnen met de aanleg van een nooddijk in Bad Nieuweschans. Een aantal woningen dreigt daar onder water te lopen door de hoge waterstand in de Westerwoldse Aa. Via dit riviertje wordt overtollig regenwater uit Oost-Groningen en delen van Drenthe geloosd op de Dollard. Er is de laatste dagen echter nauwelijks water gespuid.
De kans is groot dat donderdag vier natuurgebieden in Groningen en Drenthe onder water worden gezet. Het waterschap heeft de eigenaren uit voorzorg opgeroepen hun vee alvast uit de weilanden te halen.
Het waterschap Noorderzijlvest stelt de waterberging Peizermade, met een oppervlakte van ongeveer 700 hectare en goed voor 3 miljoen kubieke meter water, in gebruik. Op die manier moeten overstromingen worden voorkomen. Tientallen inspecteurs zijn op pad om de dijken te controleren op zwakke plekken. Noorderzijlvest is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het noorden en westen van de provincie Groningen en het gebied ten noordwesten van Assen in Drenthe.
Ook waterschap Friesland voert verscherpte controles uit bij kades en dijken. Die worden gecontroleerd op hoogte en stevigheid. De komende 48 uur verwacht het waterschap dat het waterpeil in de kanalen, vaarten en sloten door de verwachte regenval en de wind uit het noordwesten gemiddeld met 10 centimeter stijgt. Problemen kunnen zich vooral voordoen in het noordoosten van de provincie, omdat er geen water kan worden gespuid op de Waddenzee.
De gemalen in Stavoren en het bekende Woudagemaal in Lemmer, het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld, draaien al sinds het weekeinde op volle toeren. Het waterschap heeft op het hoofdkantoor in Leeuwarden woensdag een actiecentrum ingericht van waaruit de inspecties en maatregelen worden gecoördineerd.