Binnenland

Meer geweld tegen hulpverleners oud en nieuw

RIJSWIJK (ANP) – Meer aanhoudingen dan een jaar geleden, meer geweld tegen de politie en hulpverleners en meer telefoontjes naar de hulpdiensten. De jaarwisseling is nog niet het feestje dat het zou moeten zijn, concludeerde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zondag.

2 January 2012 06:56Gewijzigd op 14 November 2020 18:28
Foto ANP
Foto ANP

Uit een eerste inventarisatie bleek dat de politie in heel Nederland tijdens de jaarwisseling 1350 aanhoudingen verrichtte. Een jaar geleden lag dat aantal nog op 1200. Veel mensen maakten zich schuldig aan bedreiging, beroving, vernieling of geweld. Het aantal meldingen van geweld tegen agenten en hulpverleners steeg naar 110, tegenover 105 in 2010. Opstelten vindt dat onacceptabel en ernstig: „Het geweld tegen gezagsdragers moet absoluut naar beneden.”

Een handjevol raddraaiers kreeg zondag al meteen een straf opgelegd. Zowel in Amsterdam als in Breda moesten zij meehelpen met het opvegen van de oud-en nieuwrommel. Het overgrote deel van de verdachten moet nog voor de rechter komen. Dat gebeurt deels in de loop van de week op supersnelrechtzittingen.

In Den Haag moest de ME kort optreden in de wijk Ypenburg. Ook in Zoetermeer werd de ME ingeschakeld toen een groep jongeren molotovcocktails naar de politie gooide. Net als in de voorgaande jaren had de brandweer het in Den Haag druk met het blussen van autobranden. In de stad woedden 47 autobranden, in de gehele Haagse regio waren het er bijna 80.

In meerdere regio’s zagen inbrekers tijdens de jaarwisseling hun kans schoon om toe te slaan. Bij de politie Amsterdam-Amstelland kwamen 40 meldingen van inbraak binnen.

Oogziekenhuis

Het Oogziekenhuis in Rotterdam kende een drukke jaarwisseling. 28 vuurwerkslachtoffers met verwondingen aan hun ogen kwamen er op oudejaarsavond en nieuwsjaarsdag terecht. „Het was een van de drukste nachten ooit”, aldus oogarts Tjeerd de Faber van het ziekenhuis.

Tien slachtoffers zijn er ernstig aan toe. Zes patiënten moesten meteen worden geopereerd. Nog niet bekend is hoeveel ogen blind zijn geworden.

Elk jaar komen in de loop van nieuwjaarsdag veel slachtoffers in Rotterdam binnen. Dat gaat vaak om mensen die in de regio gewond zijn geraakt en door artsen zijn doorverwezen naar het Oogziekenhuis. Ze maken doorgaans 10 tot 15 procent uit van de landelijke cijfers, die later bekend worden.

„Gelukkig waren er bij ons maar 10 kinderen, andere keren is dat vaak de helft”, aldus De Faber. Het merendeel van alle slachtoffers was man. Een duidelijke verklaring is er niet voor de drukte. „Mogelijk gaat het om een combinatie van zacht weer en zwaarder legaal vuurwerk dat is toegestaan.”

De Faber is de Nederlandse autoriteit op het gebied van oogverwondingen. Hij noemt het aantal slachtoffers „absurd.” „Twee jaarwisselingen in Nederland leveren evenveel beschadigde ogen op als bij alle Amerikaanse soldaten die in Irak hebben gevochten. Waarom is het in Nederland nog steeds geoorloofd om zelf vuurwerk af te steken?”

Direct corvee

Mensen die zich tijdens de jaarwisseling misdroegen, hebben daar zondag op verschillende plaatsen in het land meteen straf voor gekregen. In Amsterdam kregen vier mensen een taakstraf, in Breda en Tilburg drie. Zij werden over het algemeen direct aan het werk gezet. Zowel op het Museumplein in Amsterdam, als in Breda moesten zij zondag voor straf meehelpen met het opvegen van de oud-en nieuwrommel.

De officier van justitie kan verdachten van bepaalde misdrijven voorstellen hun zaak af te doen met een taakstraf. Zo kregen in Amsterdam zondag vijf personen zo’n voorstel. Mensen die daarmee niet wilden instemmen, moeten het oordeel van de rechter afwachten. In Rotterdam kregen zondag drie mensen een taakstraf, in Dordrecht vier mensen. Zij gaan bijna allemaal maandag aan de slag met het uitvoeren van die straf.

De politie pakte tijdens de jaarwisseling 1350 mensen op. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat de politie 968 van hen heeft aangeleverd aan het Openbaar Ministerie. Zij hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan vernieling en geweld, al dan niet tegen agenten of hulpverleners.

Het OM treedt in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling strenger op, door hogere geldboetes, hogere taakstraffen of langere gevangenisstraffen te eisen.

Beschoten

Een 11-jarige jongen is aan het begin van oudejaarsavond in Cuijk met een vuurwapen beschoten toen hij vuurwerk afstak. Hij raakte ernstig gewond maar is inmiddels na een operatie buiten levensgevaar. Dat meldde een woordvoerster van de politie zondag.

Het jongetje werd aan het begin van oudejaarsavond geraakt aan de Vuurijzerstede in de Brabantse plaats. Aanvankelijk dachten gewaarschuwde hulpverleners dat hij letsel door vuurwerk had. Later bleek dat hij door een vuurwapen was geraakt, aldus de politie.

Een tante van het slachtoffer zei op het NOS Journaal dat de jongen met inwendige verwondingen naar het ziekenhuis is gebracht. Bij een operatie aan de lever werd „iets wat op een kogel lijkt” verwijderd. Ze vroeg zich af hoe zoiets in een woonwijk kan gebeuren.

De politie is een uitgebreid onderzoek begonnen. Ze heeft getuigen gevraagd zich te melden.

Plofkraken

Vandalen hebben tijdens de jaarwisseling met explosieven een plofkraak gepleegd op een geldautomaat in Roosendaal. Ook in Helmond werd mogelijk een plofkraak gepleegd met vuurwerk op een geldautomaat. De automaten raakten zwaar beschadigd. Dat heeft de politie gemeld.

In Brabant hebben zich tijdens de jaarwisseling geen ernstige incidenten voorgedaan. In Zuid-Oost Brabant werden 24

Sms en telefoon

Klanten van drie grote telecomaanbieders hebben in de nacht van de jaarwisseling minder sms’jes gestuurd dan voorgaande jaren. Ook werd er rond 12 uur minder gebeld dan gebruikelijk.

Dat blijkt uit cijfers die T-Mobile, Vodafone en KPN zondagochtend hebben gepubliceerd. Wel werd er in de nacht van de jaarwisseling fors meer gebruikgemaakt van mobiel internet. Dat betekent dat veel mensen berichten verstuurden via gratis berichtenapplicaties en sociale media als Whatsapp, Facebook en Twitter.

Het gaat om een teruggang van vele miljoenen sms’jes. De meeste sms-berichten werden na middernacht verstuurd. Toen constateerde KPN dat er per seconde meer dan 3500 berichtjes per seconde werden verzonden. Voor zover bekend hebben de providers geen last gehad van storingen tijdens de nacht.

Een woordvoerder van KPN stelt dat de terugloop van het sms- en telefoonverkeer in de nieuwjaarsnacht „niet heel verrassend is. Het gaat om een trend die het hele jaar al zichtbaar is. Mensen communiceren tegenwoordig meer via sociale media of Whatsapp.”

Aanbieders T-Mobile en KPN verwerkten tussen 10 uur ’s avonds en 4 uur ’s ochtends bij elkaar zo’n 10 terabyte aan data. Dat staat ongeveer gelijk aan het downloaden van zo’n 2 miljoen mp3-bestanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer