Een verse baguette op zondag is heel normaal
Voor Fransen hoort vers stokbrood bij het weekend. Even naar de ”boulangerie” op zondagochtend is er heel normaal. Maar ook voor een bloemetje voor moeder of een versgeroosterde kip van de slager hoef je niet te hollen op zaterdagmiddag. Het doen van enkele boodschappen op zondagochtend is geen uitzondering. Fransen zijn het zo gewend
Onlangs werd er in de Franse Senaat een aanpassing van de winkelsluitingswet voorgesteld. Grote supermarktketens wilden in enkele grote steden –net als de kleine winkeliers– óók op zondagochtend de kassa’s opengooien. Niet op vijf zondagen per jaar, maar meer. De wet staat het toe, dus waarom niet?
De winkelsluitingswet werd namelijk enkele jaren geleden flink versoepeld. De uiteindelijke tekst was het resultaat van een jarenlange discussie over werken op zondag. Het onderwerp lag gevoelig bij christenen, maar ook linkse partijen zagen niets in een versoepeling. Ze vreesden dat daarmee getornd zou worden aan het recht dat een werknemer op zondag niet hoeft te werken.
De liberale premier Sarkozy gaf bij zijn aantreden de detailhandel een flinke zet in de rug. Frankrijk mocht de mouwen weer opstropen. ”Travailler plus pour gagner plus” –meer werken, meer verdienen– was zijn motto. De tot dan toe voor de werknemer verplichte rust op zondag kwam onder vuur te liggen.
Winkeliers in de toeristische sector begonnen als eerste te morrelen aan de zondag. Zij vonden het onuitstaanbaar dat hun deuren juist op die dag voor potentiële klanten gesloten moesten blijven. In 2005 slaagden enkele winkels op de Parijse Champs-Élysées er als eerste in om een ontheffing te krijgen. Ook op zondag moet je een souvenir in de hoofdstad kunnen kopen, was het idee.
Maar je kunt de vraag al voelen aankomen: wat is precies een souvenir, kan dat misschien ook een leren tas van Vuitton zijn? Het bleek in de praktijk lastig om vast te leggen wat een winkel „in de culturele sfeer” is. Of: waar houdt in Parijs het toeristische gebied precies op? Het was te voorspellen dat de wet vanaf de invoering doelwit zou worden van de winkelierslobby. De wetgeving moest eerlijker, vond de detailhandel.
Sinds twee jaar is er een wet van kracht die de oneerlijkheid moet opheffen. De criteria voor het definiëren van toeristische gebieden werden flink versoepeld. Ook kregen grote supermarktketens in principe de mogelijkheid om in Marseille, Parijs en Lyon hun deuren op zondag te openen. De druk om daar de zondag in te lijven bij de werkweek, werd flink opgevoerd. Maar zonder succes. Socialisten, communisten en christenen bleven dwarsliggen.
Die aanpassing van de winkelsluitingswet is twee weken geleden aangenomen. Voorlopig blijft de zondagochtend voorbehouden aan de ”fleuriste”, de ”boucher” en de ”boulanger”.
Dit is het eerste deel in een serie over de koopzondag in het buitenland. Morgen deel 2: Italië.