Scharlaken Koord „verbijsterd” over besluit Deventer
AMSTERDAM – Het Scharlaken Koord is „verbijsterd” over het besluit van een meerderheid in de Deventer gemeenteraad om niet in langer in zee te gaan met de christelijke organisatie voor het uitstapprogramma voor prostituees.
Dat stelde het Scharlaken Koord donderdag.
Een meerderheid in de gemeenteraad van Deventer besliste woensdagavond dat de gemeente op zoek moet naar een andere organisatie die prostituees helpt ander werk te zoeken. Alleen CDA, ChristenUnie en Algemeen Deventer Belang willen dat Scharlaken Koord betrokken blijft bij het programma. De organisatie werkt samen met uitzendbureau Randstad.
Het Scharlaken Koord wijst erop dat het ministerie van Justitie een „positief evaluatierapport” uitbracht over het uitstapprogramma. Ook onderzoek van een door de gemeente ingeschakeld bureau geeft aan dat „het uitstapprogramma van Scharlaken Koord een duidelijke meerwaarde heeft”, aldus de christelijke organisatie.
Het Scharlaken Koord stelt dat in „ruim één jaar 27 hulpvragen ertoe leidden dat er 19 vrouwen daadwerkelijk uit de prostitutie zijn gestapt. Ten opzichte van de landelijke trend zijn dat uitstekende cijfers.” Verder geeft de organisatie aan in die periode zeven slachtoffers van mensenhandel en loverboys te hebben geholpen.
De hulporganisatie zegt zich „niet aan de indruk te kunnen onttrekken” dat de christelijke identiteit van het Scharlaken Koord „de werkelijke reden” is voor het besluit van de raad om niet langer te kiezen voor de organisatie. „De raad besloot naar aanleiding van een motie van de seculiere partijen ineens dat de resultaten van het uitstapprogramma van Scharlaken Koord en Randstad niet voldoen aan de van te voren gestelde doelstellingen.”
Woordvoerder M. J. Stuurman van de gemeente Deventer stelt donderdag desgevraagd dat een meerderheid van de gemeenteraad in Deventer vindt dat Scharlaken Koord niet de doelstelling heeft gehaald om 25 prostituees in het uitstapprogramma te krijgen. „Een raadsmeerderheid vindt de resultaten ondermaats.”
In besprekingen die vooraf gingen aan het raadsbesluit is gesproken over het christelijke karakter van het Scharlaken Koord, aldus Stuurman. „Onder meer de VVD kwam met bezwaren.” Bij de besprekingen gisteravond in de gemeenteraad kwam die thematiek niet aan de orde, aldus de gemeentewoordvoerder.
Het college van burgemeester en wethouders vindt het „best jammer” dat een raadsmeerderheid af wil van het Scharlaken Koord, stelt Stuurman. „Het college was liever doorgegaan met het Scharlaken Koord. Maar de raad beslist anders, dat is democratie. Zo lang er geen nieuwe organisatie is, zal het college met het Scharlaken Koord zaken blijven doen. Waarbij we willen dat er betere samenwerking komt tussen het Scharlaken Koord en uitzendbureau Randstad. Verder is het nog de vraag of we in de toekomst een nieuwe organisatie vinden voor het uitstapprogramma.”
Scharlaken Koord legt zich niet neer bij het raadsbesluit. De organisatie overweegt onder meer aan te kloppen bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).
Aanvullend bericht:
VVD-raadslid C. N. Hunger in Deventer stelt vrijdag: ,Tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen woensdag heeft de VVD op geen enkele manier de religieuze signatuur van het Scharlaken Koord bij haar oordeel betrokken. Wel heeft de VVD bezwaar gemaakt tegen de niet-gerealiseerde doelstellingen.”