„Winkel is hart van Vuren”
VUREN – Stoppen en elders aan de slag gaan als bedrijfsleider of doorgaan en fors investeren. Voor die keuze stond supermarkteigenaar Bertjan van der Beek. Na enig overwegen koos hij voor de laatste optie. Omdat een eigen zaak zijn jongensdroom is. „Maar ook omdat de winkel het hart van Vuren is. Vooral ouderen zijn op ons aangewezen.”
Een oudere inwoonster van het Gelderse dorp noemt de Spar ideaal. „Ik kom er bijna elke dag voor mijn boodschappen. Maar ook om even gezellig bij te praten.” Een drukke dertiger komt „even een paar dingetjes halen voor het avondeten. Ik kom hier alleen voor de vergeten boodschappen. De grote bulk haal ik ’s zaterdags in Gorinchem. Daar is het goedkoper en er zijn meer winkels.”
Volgens eigenaar Van der Beek (30) vormen beide klanten een aardige doorsnee van zijn publiek. „Veel ouderen uit het dorp zijn vaste klant. De jonge garde, vaak tweeverdieners, gaat eens per week naar Gorinchem, een kilometer of vijf verderop. Die komt hier alleen voor de kleine boodschappen.”
Als het aan de ondernemer ligt, komt daar verandering in. Onlangs heeft zijn winkel een metamorfose ondergaan. In twee weken tijd werd er voor 250.000 euro vertimmerd. „Vloer, koeling, verlichting en plafond zijn eruit gegaan. Alles is vernieuwd. De winkel voldoet weer aan de eisen van de tijd.” Daarnaast is het assortiment drastisch uitgebreid, met het accent op versproducten zoals brood, vleeswaren, groenten en fruit. Bovendien biedt een energiezuinige koeling meer mogelijkheden dan voorheen.
De facelift van zijn winkel heeft de ondernemer een flinke dosis zelfvertrouwen gegeven. Inmiddels durft hij de concurrentie met het winkelcentrum op het Wiardi Beckmanplein in Gorinchem aan. „We hebben best veel te bieden. Klanten kunnen hier altijd parkeren, de winkel is goed bereikbaar, de prijzen zijn geruststellend en de sfeer is gemoedelijk.”
De supermarkt geldt als ontmoetingsplaats van het dorp waar vooral ouderen elkaar treffen. „Hier worden de laatste nieuwtjes verteld. Soms ga ik boodschappen bezorgen en staan klanten gezellig met elkaar te kletsen. Als ik een halfuurtje later terugkom, staan ze er nog. Dan geef ik hun een stoel en zet een kopje koffie.”
De ondernemer krijgt veel waardering voor zijn doorstart. „Hij heeft de durf om dingen aan te pakken”, zegt wethouder E. van Sambeek van de gemeente Lingewaal, waar Vuren onder valt. „Het is belangrijk voor kleine kernen dat dergelijke voorzieningen behouden blijven.” Van Sambeek stelt vast dat het winkelbestand in Vuren de afgelopen jaren is teruggelopen en ook in andere Lingewaalse kernen onder druk staat. „Als college proberen we waar mogelijk initiatieven te stimuleren en te faciliteren.”
F. Hennings Backer van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland vindt het „knap” dat Van der Beek het volhoudt. Onderzoek heeft uitgewezen dat kernen zoals Vuren met circa 2000 inwoners amper bestaansrecht bieden aan buurtsupers. „Vuren zit op de grens. Beslissend is hoe de ondernemer de zaak aanpakt. Met visie en ondernemerschap kun je het redden.”