Binnenland

Verzet tegen sluiting zorghotels Rode Kruis

UTRECHT – De Abvakabo FNV biedt zaterdag in Utrecht, waar de ledenraad van het Rode Kruis vergadert, ruim 2000 handtekeningen aan als protest tegen de sluiting van de drie zorghotels. Het Rode Kruis 
wil de hotels IJsselvliedt in 
Wezep, De Valkenberg en groeps­accommodatie De Paardestal, beide in Rheden, sluiten om kosten te besparen. Zes vragen.

Regioredactie
9 December 2011 08:00Gewijzigd op 14 November 2020 18:07
Foto ANP
Foto ANP

Voor wie zijn de zorghotels bedoeld?

Voor ernstig zieke en gehandicapte mensen die geen andere mogelijkheden hebben om op vakantie te gaan in verband met de voortdurende zorg die ze nodig hebben. Cliënten die gebruikmaken van de zorg­hotels verblijven doorgaans het hele jaar in een verpleeghuis of worden thuis verzorgd. De zorghotels zijn hun enige kans op een betaalbare vakantie. Ook voor mantelzorgers zijn de hotels belangrijk. Zij krijgen in zo’n vakantieweek weer wat lucht en hernieuwde energie om met hun taak door te gaan.

Waarom dreigt sluiting van de zorghotels?

Ondanks een flinke bezuiniging op vooral de ondersteunende diensten op het verenigings­kantoor in Den Haag in het najaar van 2010 blijft het Rode Kruis kampen met een structureel tekort op de begroting. De ledenraad heeft het verenigingsbestuur vorig jaar gevraagd met een plan te komen voor een op termijn sluitende begroting. Het Rode Kruis wil zijn vakanties voor een deel uitbesteden. Dat is goedkoper dan het exploiteren van de eigen zorghotels, zegt de organisatie. Het Rode Kruis heeft toegezegd dat het gasten zal helpen om een mooie vakantieplek te vinden bij andere zorghotels en vakantielocaties in het land. Daarnaast blijft het vakantieschip de J. Henry Dunant in elk geval in de vaart.

Kon het Rode Kruis dan niet eerst bezuinigen op de internationale hulpverlening?

Vooral de bijzondere vakanties zijn volgens de organisatie een grote kostenpost. Sluiting van de zorghotels kan het structurele begrotingstekort voor de helft terugdringen. Overigens zijn de binnenlandse en de buitenlandse investeringen van het Rode Kruis in evenwicht. Vorig jaar was de verhouding fiftyfifty. In 2009 ging 60 procent naar binnenlandse hulp.

Volgens medewerkers en vrij­willigers zitten de zorghotels altijd vol. Hoe kunnen ze dan toch noodlijdend zijn?

Het verlies dat het Rode Kruis op de drie locaties lijdt, is volgens de organisatie structureel. Daarom zou het financieel onverantwoord zijn om de exploitatie in eigen beheer te houden. Ondanks forse verhogingen van de gastenbijdrage zullen de verliezen na 2013 niet zijn weggewerkt. Het Rode Kruis wil de prijzen voor de hotels niet verder verhogen omdat de vakanties dan onbetaalbaar worden voor de gasten die tot de doelgroep behoren.

Voor hoeveel medewerkers heeft de sluiting van de zorg­hotels gevolgen?

Het gaat in totaal om 48 werknemers. Dat betreft zowel parttimepersoneel als fulltimers. Daarnaast zijn er circa 1100 vrijwilligers bij de hotels betrokken. Hun inzet blijft volgens het Rode Kruis echter van belang voor de bijzondere vakanties, die nu op andere plekken in Nederland georganiseerd zullen worden.

Wie verzetten zich tegen de sluiting van de zorghotels?

De vakbonden, de vele vrijwilligers en gemeenten. College en raad van de gemeente Rheden stuurden vorige maand een brief aan het bestuur van het Rode Kruis waarin ze hun ongenoegen uiten over het voornemen om het hotel te sluiten. Volgens de ondertekenaars van de brief wordt een kwetsbare groep mensen getroffen. De gemeente Oldebroek, waaronder de dorpskern Wezep valt, heeft een soortgelijke brief aan het bestuur van het Rode Kruis geschreven. Ze benadrukt dat de waardevolle betekenis van zorghotel IJsselvliedt voor gasten, vrijwilligers en beroepskrachten verloren dreigt te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer