Buitenland

Schotse christenen protesteren tegen homohuwelijk

EDINBURGH – De Schotse regering houdt tot vrijdag de brievenbus open voor op- en aanmerkingen op de plannen voor invoering van het homohuwelijk. Reden voor enkele christelijke groepen voor een protestbijeenkomst bij het Schotse parlement.

8 December 2011 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 18:06
Het Schotse Parlement. Foto EPA
Het Schotse Parlement. Foto EPA

Het persbericht spreekt over een „gezamenlijk christelijk protest tegen het homohuwelijk.” Dat is al opvallend in Groot-Brittannië. Anders dan in Nederland is het christelijk leven in Engeland en Schotland vooral via de kerken georganiseerd, en daartussen bestaat weinig contact. Organisaties die een accolade slaan om orthodoxe christenen, zijn er weinig.

Ook donderdag zullen niet alle Schotse christenen afkomen op het „gezamenlijke protest” voor de deur van het Schotse parlement. Volgens coördinator en evangelist Donald Morrison is het vooral een initiatief van de Free Church (Continuing). Die heeft enkele andere kleine kerkelijke groepen en organisaties bereid gevonden mee te doen, zoals de Free Presbyterian Church en de baptisten. „Het zijn vooral mensen van reformatorische en evangelicale overtuiging”, aldus Morrison.

De Church of Scotland, de volkskerk die vorige week liet weten ook tegen de invoering van het homohuwelijk te zijn, doet niet mee aan het protest. Morrison: „Sommige van hun gemeenten zijn zeker gereformeerd. Maar de Church of Scotland is niet als geheel bij ons aan boord gekomen.”

De Schotse regering startte de consultatie begin september. De Schotse en de Engelse regering vragen wel vaker de mening van de samenleving over wetsvoorstellen. Invoering van het homo­huwelijk in Schotland plaatst ook de wetgeving in Engeland, Wales en Noord-Ierland onder druk.

De Schotse minister van Volksgezondheid, Nicola Sturgeon, vroeg voornamelijk kerken om een reactie. In Groot-Brittannië worden huwelijken voornamelijk in de kerk gesloten, hoewel onder toezicht van de overheid. Als de regering dan de wet zo verandert dat het huwelijk ook voor mensen van hetzelfde geslacht openstaat, zal vanzelf de vraag komen of kerken dat verbond willen voltrekken.

De meeste kerken in Schotland hebben verklaard daar niet aan mee te werken. Naast de Church of Scotland geldt dit ook voor de Rooms-Katholieke Kerk. Uiteraard zijn ook de kleine presbyteriaanse kerken tegen het homohuwelijk.

Hoeveel reacties er naar de regering zijn gestuurd, zegt het kantoor dat de consultatie uitvoert niet.

Woensdag werd bekend dat een coalitie van voorstanders van het homohuwelijk 18.000 adhesie­betuigingen heeft ingeleverd. De Rooms-Katholieke Kerk claimt echter over een gelijk aantal negatieve reacties te beschikken.

Alles bij elkaar opgeteld schat woordvoerder Mike Judge van The Christian Institute in dat het aantal reacties tussen de 30.000 en de 40.000 uitkomt.

Volgens de Schotse regering blijkt uit een peiling dat de meerderheid van de Schotten ten gunste van het homohuwelijk stemt. De tegenstanders zouden niet boven een percentage van 19 uitkomen, de voorstanders zouden 60 procent van de bevolking uitmaken en de rest zou geen mening hebben.

De voorstanders grepen dit deze week bij de overhandiging van hun pleidooien aan. „Er is nu geen excuus meer om homokoppels gelijkheid voor de wet te blijven onthouden”, aldus Tom French, van Equality Network in Britse media. „Momenteel hebben we een gesegregeerd sys­teem van familiewetgeving, dat homokoppels discriminerend als tweedeklasburgers behandelt.”

Judge en Morrison bestrijden de claim van de regering dat de meerderheid van de Schotse bevolking achter de openstelling van het huwelijk voor homo’s staat. Morrison: „Ik ben dit land vele malen door gereisd en ik ken de denkwijze. Als ik afga op de brieven van gewone mensen in kranten, is dit land krachtig tegen het homohuwelijk.”

The Christian Institute heeft zich aangesloten bij het initiatief ”Scotland for Marriage”. Dat is een niet-religieus platform, hoewel de ondersteunende organisaties tot nu alle christelijk zijn. Volgens de internetpagina hadden donderdagmorgen 7108 mensen het pleidooi voor de handhaving van de klassieke definitie van het huwelijk ondertekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer