Overtreders Tilburgse kermis direct bestraft
Het openbaar ministerie gaat tijdens de Tilburgse kermis dagelijks taakstrafzittingen houden voor bezoekers die tijdens het evenement over de schreef gaan.
Dat maakte een woordvoerder van het OM donderdag bekend.
Bezoekers die voor bijvoorbeeld openbare ordeverstoring of vernieling worden aangehouden, kunnen bijna direct aan het werk. Ze moeten met het Brabants Afval Team op de kermis vuil opruimen. De kermis van Tilburg, de grootste in de Benelux, begint morgen en duurt negen dagen.
„Dit lik-op-stukbeleid tijdens het Tilburgse evenement helpt de feestvreugde vergroten”, zegt officier van justitie R. de Beukelaer. Volgens hem heeft snel en merkbaar optreden een effectieve werking. De Beukelaer is gebiedsofficier in het zogenoemde Veiligheidshuis. Dit is een pand waarin onder meer het OM, de politie, de Kinderbescherming en de gemeente Tilburg samenwerken. Doordat de organisaties in één pand zitten kan sneller op actuele problemen worden ingespeeld.
Het Brabants Afval Team is tijdens de kermis verantwoordelijk voor het schoonhouden van de binnenstad. Vorig jaar haalden de straatvegers en vuilnismannen 100.000 kilo afval en 2500 liter urine uit mobiele toiletten op.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is de aanloop naar de kermis dit jaar rustig. Er waren geen ruzies over standplaatsen en klachten van omwonenden over geluidsoverlast. Om nieuwe onenigheid over buitenoptredens en grote terrassen te voorkomen, hebben gemeente en horeca dit jaar uitgebreid overlegd.
Afgesproken is dat buitenoptredens maar een halfuur duren en dat de muziek direct uit moet als het te druk dreigt te worden in een zaak of op een podium. „De problemen van vorig jaar hadden denk ik heel veel met communicatie te maken”, zegt ’kermiswethouder’ H. Janssen over de ruzie van vorig jaar tussen gemeente en horeca. „We hebben na de vorige kermis met alle betrokken partijen om de tafel gezeten om eens goed te praten. Nu hebben we 06-nummers van elkaar en kunnen we bellen als er iets is.”
Vorig jaar ontstond ruzie tussen gemeente en horeca, omdat de horeca de regels te streng vond. Wethouder Janssen geeft toe dat de teugels vorig jaar misschien iets te strak zijn aangehaald. „Dit jaar mag er iets meer, maar er was wel een verleden met Enschede en Volendam. We moesten wel maatregelen nemen.”
Voor de veiligheid van de bezoekers houden camera’s de bezoekersstromen in de gaten. Een handhavingsteam kijkt of horecaondernemers en kermisexploitanten zich aan de regels houden.