Lot ontvoerde Nederlander in Mali onzeker
RIJSWIJK (ANP) – Over het lot van de Nederlandse man die is ontvoerd in het Afrikaanse land Mali, is nog steeds onduidelijkheid.
De man werd vrijdag samen met twee anderen ontvoerd toen ze in het centrum van de stad Timboektoe in een restaurant op een centraal gelegen plein zaten. Gewapende mannen voerden de Nederlander, een Zweed en een man die zowel een Brits als een Zuid-Afrikaans paspoort heeft, met zich mee. Ze vermoordden een Duitser die zich tegen hen verzette.
Donderdag werden ook al twee Fransen uit hun hotel in Hombori, 200 kilometer ten zuidoosten van Timboektoe, ontvoerd.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt „in het belang van de betrokken mensen” geen mededelingen te kunnen doen. Wel zijn de overige toeristen die nog in Timboektoe waren, zaterdag door de Malinese regering naar Moptie of naar de hoofdstad Bamako gevlogen.
Door talrijke ontvoeringen zijn Mauritanië, Mali en Niger al jaren gevaarlijk voor toeristen. De meeste ontvoeringen worden toegeschreven aan al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM). De AQIM houdt ook vier Fransen vast die in september 2010 in Niger werden ontvoerd. De beweging pleegt vanuit bases in de Saharawoestijn overvallen en ontvoeringen en houdt zich ook bezig met de smokkel van wapens en drugs in de onherbergzame regio.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt in Mali alle reizen naar de grensstreek met Mauritanië. Dat wil zeggen ten noorden van de denkbeeldige lijn Gogui-Nioro-Nara-Lere-Niafunké-Niger rivier tot aan de grens met Niger, oftewel de administratieve regio’s Timboektoe, Kidal en Gao en het uiterste noorden van de regio’s Séqou en Koulikoro. Dit advies geldt ook voor de steden Timboektoe en Kidal.
Het ministerie ontraadt verder alle niet-essentiële reizen naar de regio Mopti, inclusief de plaatsen Mopti, Djenné en Sevaré en de regio Dogon (Bankass en Bandiagara). Voor het grensgebied rondom Kayes wordt aangeraden extra waakzaamheid te betrachten.
Volgens de Nederlandse Yvonne Gerner, die bijna 3 jaar in Mali woont en Willem Snapper, die al 5 jaar in het land verblijft, is de ontvoering slecht voor het land. Rampzalig voor de Malinezen, aldus Gerner. De doodsteek voor het toerisme, aldus Snapper. Beiden zijn overigens niet van plan het land te verlaten. „Ik voel me veilig hier. Om me heen zie ik boeren, schapen. Het is hier vredig. De mensen om me heen zijn zeer betrokken”, zegt Gerner. . „Ik voel me redelijk veilig en ben niet van plan om hier weg te gaan”, zegt Snapper.