OM wil Ulrich D. niet in Nederland vervolgen
AMSTERDAM (ANP) – Nederland wil de vervolging van Ulrich D., die in de Verenigde Staten vastzit op verdenking van het schenden van het handelsembargo met Iran, niet van de VS overnemen. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet daarvoor onvoldoende reden en doet geen verzoek aan de VS tot uitlevering, waar advocaat Gerard Spong om had gevraagd.
Dat blijkt uit een recente brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die het ANP heeft ingezien. Volgens Spong wordt D. door Nederland opgeofferd om de Amerikanen in hun machtsstrijd tegen Iran niet tegen de haren in te strijken. „Het is schandalig dat het Nederlandse ministerie van Justitie zo met de belangen van een Nederlandse burger omspringt”, zegt Spong.
D. is volgens de advocaat inzet geworden van een juridisch en politiek machtsspel. Mede door de opgelopen spanning tussen de VS en Iran nemen de VS de zaak zeer hoog op, stelt hij.
D. werd in augustus op het Amerikaanse vliegveld Newark opgepakt toen hij een vliegtuig wilde nemen naar Nederland. Begin januari wordt hij voorgeleid aan de Amerikaanse rechter. De vijftiger, die werkte bij een Nederlands logistiek bedrijf, zou onder meer onderdelen voor militaire vliegtuigen en peroxide hebben verkocht aan Iran. Hij kan in de VS een straf krijgen van maximaal 20 jaar cel en een boete van 1 miljoen dollar. D. ontkent.
Spong had om vervolging in Nederland verzocht, omdat Nederland en Europa ook een wapenembargo hebben met Iran. Bovendien heeft D. een groot deel van de handelingen waarvan hij wordt verdacht op Nederlands grondgebied gepleegd. De vermeende misdrijven zijn daarom volgens de raadsman ook hier vervolgbaar en in Nederland zou D. maximaal een straf van 6 jaar riskeren.
„Bij zo’n verschil in strafmaat moet je als staat je uiterste best doen een eigen onderdaan niet aan de buitensporige Amerikaanse strafmaat bloot te stellen”, stelt Spong. Mocht de Nederlander in de VS worden veroordeeld, dan wil de advocaat er op aandringen dat D. in ieder geval zijn straf in Nederland kan uitzitten.
De raadsman zegt momenteel druk bezig te zijn in de VS een of meer gespecialiseerde advocaten voor D. aan te trekken. De man wordt zolang bijgestaan door een zogeheten ’public defender’. Contact met D. verloopt moeizaam, omdat de mogelijkheden daarvoor beperkt zijn. „Het contact gaat vooral via zijn familie, met wie hij e-mailt”, aldus Spong.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft nog niet gereageerd.