Binnenland

„Drinkgedrag jongeren alarmerend”

DELFT – Steeds meer jongeren belanden in het ziekenhuis door alcoholmisbruik. Ouders moeten veel beter letten op het drinkgedrag van hun kinderen. Vaak geven ze zelf het eerste glas aan jonge tieners.

Kinderarts Nico van der Lely luidde daarover woensdag de noodklok bij de presentatie van het boek ”Onze kinderen en alcohol”. Nederlandse pubers behoren samen met Duitse en Deense jongeren inmiddels tot de grootste drinkers van Europa. De afgelopen tijd zijn al enkele malen kinderen van tien jaar in zwaar beschonken toestand in het ziekenhuis opgenomen voor behandeling.

Wetenschapsredactie
23 November 2011 07:18Gewijzigd op 14 November 2020 17:49
Foto ANP
Foto ANP

Ongeveer driekwart van de tieners die met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden, kreeg ooit zijn eerste glas drank van de ouders, aldus Van der Lely, die is verbonden aan de polikliniek voor jeugd & alcohol van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Vrijwel dagelijks ziet de kinder­arts op de alcoholpoli de gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik. Uit de verzamelde cijfers over heel Nederland blijkt dat vorig jaar 684 kinderen in het ziekenhuis belandden met een alcoholvergiftiging. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van 2009. „Het aantal zeer ernstige gevallen stijgt, de jonge drinkers komen uit alle lagen van de bevolking en er zijn inmiddels evenveel meisjes als jongens die te veel drinken”, aldus Van der Lely.

Het begint volgens Van der Lely vaak ermee dat nog jonge kinderen gezellig mogen meedrinken thuis. Ouders kopen vaak zelf alcohol in voor (examen)feestjes. Dat geeft geen gezeur in de supermarkt. Tijdens het avondje laten ze de jongeren vervolgens alleen: „kwestie van vertrouwen geven.” Een totaal foute praktijk, aldus Van der Lely in het boek onder het kopje ”Recept om in de puree te raken.”

„Ouders moeten hun verantwoordelijkheid beseffen”, stelt Van der Lely. „Ze geven jongeren tijdens de opvoeding nauwelijks of geen regels mee. Een goede regel is: geen alcohol onder de achttien. Controleer de naleving ervan. Beloon goed gedrag.”

De hersenontwikkeling van een kind gaat door tot het achttiende jaar. Alcohol zorgt bij jongeren snel voor beschadiging van het brein. Uit IQ-tests blijkt dat na twee of drie keer alcohol­vergiftiging kinderen één tot twee schoolniveaus lager scoren, zo melden Van der Lely en zijn mede-auteurs in van het woensdag verschenen boek. Tegen ouders van kinderen die voor de tweede keer op de poli komen, wordt door de behandelaars aangifte gedaan bij het meldpunt kindermishandeling.

Van der Lely pleit ervoor dat kinderen tot hun achttiende geen druppel alcohol krijgen en dat de wettelijke grens voor alcoholverkoop naar 18 gaat. „Dat maakt het voor ouders makkelijker de regels te handhaven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer