Binnenland

Pomphouder beboet bij verkoop drank

DEN HAAG – Tankstationhouders die alcohol gaan verkopen, kunnen rekenen op een boete. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft genoeg personeel om te kunnen gaan optreden.

Redactie politiek
18 November 2011 23:11Gewijzigd op 14 November 2020 17:46
Foto ANP
Foto ANP

Dat heeft minister Schippers (Volksgezondheid) vrijdag geantwoord op Kamervragen van onder andere de PvdA.

Bij een eerste overtreding krijgt een tankstationhouder een boete van 900 euro, die oploopt als hij vaker in de fout gaat. In het uiterste geval moet een tank­station tijdelijk dicht.

Schippers liet eerder al weten geen reden te hebben om terug te komen op het verbod dat elf jaar geleden werd ingesteld. Ze noemt de verkoop van bier en wijn op plaatsen waar benzine wordt verkocht een „psychologisch gezien zeer onwenselijke combinatie.”

Ook de Tweede Kamer had ook geen goed woord over voor de plannen van de pomphouders.

De exploitanten van tankstations vinden het niet eerlijk dat zij geen bier en wijn mogen verkopen en wegrestaurants wel. Ze willen een proefproces uitlokken.

Beta, de belangenvereniging van pompstationhouders, kondigde vorige maand aan dat enkele benzinestations weer bier en wijn in de schappen gaat zetten. Dat plan staat nog steeds overeind, zei Betavoorzitter Klok vrijdag.

Om een proefproces te krijgen, is het nodig dat de nVWA bekeuringen uitdeelt, aldus Klok. „Wij overtreden bewust de wet.” Beta komt volgende week met nadere informatie over de kwestie, kondigde hij aan. De kans dat justitie pomphouders die opzettelijk drank verkopen voor een proefproces kan vervolgen voor het uitlokken van een strafbaar feit is volgens Schippers niet zo groot. De PvdA had naar die mogelijkheid geïnformeerd.

Pomphouders vervolgen voor medeplichtigheid aan een verkeersmisdrijf nadat een chauffeur bij een tankstation drank inslaat en vervolgens in de fout gaat, is volgens Schippers in de praktijk evenzeer lastig. Justitie zal vervolgen, omdat er bij drankverkoop aan de pomp sprake is van een zelfstandig, economisch delict, merkt Schippers op.

Als het aan het kabinet ligt, worden jongeren onder de 16 jaar die op de openbare weg en in voor het publiek toegankelijke plaatsen, zoals de horeca, alcohol bij zich hebben, straks beboet. De wet die dat mogelijk maakt, heeft nog wel de goedkeuring nodig van de Eerste Kamer, die zich hier momenteel over buigt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer