Veertig kilo voedsel in de prullenbak
UTRECHT – Nederlanders verspillen jaarlijks gemiddeld voor zo’n 40 kilo per persoon aan goed voedsel en zuivel. Daarmee gaat er in ons land elk jaar voor een bedrag van 2,5 miljard euro aan eten in de kliko. Dat blijkt uit onderzoek dat Milieu Centraal en het Voedingscentrum gisteren presenteerden.
De 0,7 miljard kilo aan eten die wordt weggegooid, betreft alleen huishoudens. De verspilling in restaurants en bedrijfskantines is niet meegenomen in de cijfers die de beide organisaties gisteren in het Beatrixgebouw in Utrecht presenteerden.
Van voedselverspilling is sprake als mensen eten weggooien dat in principe opgegeten had kunnen worden. De kilo’s die mensen weggooien aan schillen, klokhuizen en botten worden daar niet toe gerekend.
De meerderheid van de mensen onderschat daarbij de eigen voedselverspilling, zo blijkt uit het onderzoek. Ze realiseren zich niet dat elke dag een klein beetje in de loop van een jaar behoorlijk oploopt: gemiddeld gooien we het equivalent van 65 warme maaltijden weg.
„De hoeveelheid voedsel die Nederlanders uiteindelijk in de prullenbak gooien, is ruim 9 procent van het eten dat we in huis halen”, aldus Linda Nijenhuis van Milieu Centraal. Ongeopende verpakkingen vormen 10 procent van het eten dat in de prullenbak belandt, 30 procent zijn maaltijdresten, 60 procent is bedorven voedsel, bijvoorbeeld restjes van een geopende verpakking niet worden opgemaakt of een appel die te lang blijft liggen.
De voedselresten verdwijnen daarbij voor het overgrote merendeel –92 procent– in het restafval. Dat is nauwelijks te hergebruiken. „Gooien mensen het in de gft-bak, dan kan het nog tot compost worden verwerkt.”
Waarom Nederlanders zoveel weggooien, heeft meerdere oorzaken. Velen kopen te ruim in. Aanbiedingen en voordeelverpakkingen verleiden consumenten ertoe meer te kopen dan ze nodig hebben en op kunnen. Mensen die nooit een boodschappenlijstje gebruiken –bijna een kwart van de consumenten– blijken 40 procent meer weg te gooien dat gemiddeld.
Te veel koken is een andere oorzaak. Velen weten niet hoeveel rijst of pasta ze moeten koken en verkijken zich erop hoeveel het in volume toeneemt. Na de maaltijd gooien ze vervolgens het overschot weg. Daardoor belandt niet minder dan een kwart van de hoeveelheid die mensen kopen in de afvalbak, zo blijkt uit het onderzoek. Om minder te verspillen, adviseert Neijenhuis om de hoeveelheid pasta of rijst af te meten in een kopje of glas of af te wegen.
Angst voor bederf is ook een belangrijke reden om voedsel en melkproducten weg te gooien. Zodra de THT (tenminste houdbaar tot)-datum is bereikt, gooit 48 procent van de consumenten het weg, zonder eerst te ruiken en te proeven of het nog goed is. Daarbij kennen veel mensen het verschil tussen de THT- en TGT (te gebruiken tot)-datum niet. Als Nederlanders voedsel niet automatisch zouden weggooien na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum, zou de voedselverspilling in ons land met 32 procent afnemen.
Om mensen tips te geven die verspilling tegengaan, begonnen Milieu Centraal en het Voedingscentrum vorig jaar de actie ”Eten is om op te Eten”. Recent lanceerde het Voedingscentrum de gratis app, Slim koken, die consumenten helpt op maat te koken en eten op de juiste wijze te bewaren. Op dit moment is hij beschikbaar voor de iPhone, maar binnenkort komt hij ook op de markt voor Android.
www.etenisomopteeten.nl en www.weggooitest.nl