Directeur uitzendbureau wil einde aan alle ophef
„Ik wil graag met rust gelaten worden. Ik doe ook maar gewoon mijn ding.” Directeur V. Moonen heeft er zijn buik van vol. Zijn uitzendbureau kwam donderdag in opspraak omdat honderden asielzoekers die bij hem in dienst waren onder een sofi–nummer en onder een naam hebben gewerkt. Ze werden ingezet bij ruimingswerkzaamheden in verband met de vogelpest. Hoewel twee ministeries bij de zaak zijn betrokken, werd Moonen vorige week overrompeld door een inval van een opsporingsdienst.
Het bedrijf van Moonen werd ingeschakeld door het ministerie van Landbouw toen bleek dat uitzendbureau Start niet genoeg mensen kon leveren voor de ruimingswerkzaamheden, verklaarde de directeur vrijdag. Het bureau in Stramproy, nabij het Limburgse Weert, is bovendien gespecialiseerd in het vangen van pluimvee. Aangezien Moonen niet voldoende mensen in dienst had, werd besloten asielzoekers in te schakelen. Het ministerie van Sociale Zaken zorgde er vervolgens voor dat er binnen 24 uur een tewerkstellingsvergunning werd afgegeven, terwijl dat normaal gesproken weken duurt.
Daarop regelde de Belastingdienst in Heerlen dat de asielzoekers konden werken onder een sofi–nummer en onder een fictieve naam: F. Vogelpest, geboren op 14 april 2003. Volgens deskundigen maakt de Belastingdienst en daarmee het ministerie van Financiën zich daarmee schuldig aan valsheid in geschrifte. Moonen was zich van geen kwaad bewust. „Ik moest alleen zorgen dat ik een sub–administratie bijhield, waarin ik van iedereen de namen en werktijden bijhield. Dat heb ik gedaan en tijdens de ruimingsperiode hebben twee inspecteurs van de Arbeidsinspectie deze gegevens nog ingezien en goedgekeurd.”
Tot zijn grote verbazing deed een opsporingsdienst vorige week woensdag een inval bij Moonen. Daarbij werd ongeveer tien weken van zijn boekhouding in beslaggenomen, precies in de periode van de vogelpest. „Ik word nu ineens verdacht van het niet afdragen van sociale premies en overtreding van de arbeidstijdenwet”, aldus de directeur. „Maar de ministeries zijn verantwoordelijk voor de hele gang van zaken. De Belastingdienst heeft gewoon een praktische oplossing gezocht.”
Een woordvoerder van het Functioneel Parket in Den Haag bevestigt dat er een onderzoek wordt gedaan, maar kan in het kader daarvan geen verdere mededelingen doen. Het Functioneel Parket stuurt de bijzondere opsporingsdiensten zoals de Sociale Inlichtingen– en Opsporingsdienst (SIOD) aan.
Het is de eerste keer dat Moonen asielzoekers in dienst had. In Limburg worden vaker vluchtelingen ingezet voor bijvoorbeeld het steken van asperges. Volgens de directeur voldeden de arbeidskrachten volledig aan de eisen die het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stellen. „De controle was ook heel streng. Zonder identiteitskaart kregen de asielzoekers geen vaccinaties. Voor het werk moesten ze zowel hun identiteitsbewijs als de pas laten zien. Zonder een van beide mochten ze niet aan het werk”, zei Moonen. De asielzoekers verdienden volgens hem tussen de 7 en 12 euro netto per uur, afhankelijk van de functie.
De directeur heeft tot op de dag van vandaag nog niets van de betrokken ministeries vernomen. Hij hoopt dat ze snel contact met hem opnemen. „Ik ben helemaal niet blij met deze ophef. De pluimveesector heeft het al zo moeilijk.”