Binnenland

Meer mogelijkheden voor gebruik ESF–geld

Gemeenten en bedrijven krijgen meer mogelijkheden om werkgelegenheidssubsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) te gebruiken. Dat blijkt uit een besluit dat staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken vrijdag heeft gepubliceerd.

ANP
11 July 2003 15:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Tot dusver mochten instellingen alleen ESF–subsidie aanvragen voor de doelgroepen waarvoor ze verantwoordelijk waren. Zo mochten gemeenten alleen ESF–geld gebruiken voor bijstandsgerechtigden en werkgevers alleen voor projecten met werkenden.

Dat onderscheid heeft Rutte nu losgelaten. Gemeenten kunnen voortaan ook ESF–geld inzetten voor mensen met een gesubsidieerde baan en bedrijven kunnen ESF–subsidies aanvragen voor projecten met werklozen.

Rutte heeft in zijn besluit ook nog eens nadrukkelijk vastgelegd dat voor cursussen Nederlands ESF–geld mag worden aangevraagd. Daarover bestond tot dusver onduidelijkheid bij subsidie–aanvragers.

De staatssecretaris hoopt dat Nederland door de gewijzigde regels meer ESF–geld kan binnenhalen. Onlangs kreeg hij forse kritiek van de Tweede Kamer omdat dat onvoldoende lukt. Nederland heeft voor de periode 2000 tot 2006 recht op 1,8 miljard euro uit de ESF–pot, maar tot nu toe is pas uitzicht op ongeveer de helft van dat geld, zo moest Rutte vorige maand in de Kamer toegeven.

Dat komt doordat veel gemeenten en andere instellingen geen beroep meer durven te doen op de ESF–regeling. In het verleden moest Nederland grote bedragen aan Brussel terugbetalen, omdat het geld niet volgens de Europese regels bleek te zijn besteed.

Volgens een woordvoerster van Sociale Zaken zijn de wijzigingen die Rutte vrijdag heeft doorgevoerd vooraf met de Europese Commissie besproken. Die had geen bezwaar.

CDA–kamerlid Algra, vorige maand een van de felste critici van Rutte, laat weten tevreden te zijn over de versoepelingen die de staatssecretaris in de regeling heeft aangebracht. Maar Algra is er nog niet echt van overtuigd dat die ook ’Brussel–proof’ zijn. „Dat blijft toch een punt van zorg. Eerst zien, dan geloven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer