Elektronisch Patiëntendossier van de baan
RIJSWIJK (ANP) – Een doorstart van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) komt er definitief niet. De stichting Nictiz heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Er was te weinig belangstelling voor het project vanuit huisartsen, huisartsenposten en apothekers, stelt Nictiz, de organisatie die verantwoordelijk is voor de ict van het project. Onder meer ziekenhuizen, patiënten en de minister reageerden teleurgesteld.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) betreurt het dat er een streep door het EPD is gezet. Ze vindt een goede uitwisseling van patiëntengegevens belangrijk voor een efficiënte zorg. Een van de initiatiefnemers, de KNMP (de koepelorganisatie van apothekers), hoopt dat de Tweede Kamer met een oplossing komt. De NPCF, de koepel van patiëntenorganisaties, vindt dat de politiek moet ingrijpen om de plannen toch door te kunnen laten gaan. „Kennelijk krijgt het veld het niet voor elkaar.” Desnoods moeten de zorgverzekeraars actie ondernemen, vindt de NPCF.
Ook de huisartsen, verenigd in de LHV, stellen verrast te zijn. De ziekenhuizen (NVZ) noemen het afblazen onbegrijpelijk. Volgens de NVZ betekent dit besluit dat medisch specialisten minder snel toegang kunnen krijgen tot de dossiers van patiënten.
Voor 2012 zou het project voor de uitwisseling van patiëntengegevens 10 miljoen euro kosten. Als de artsen en apothekers 7,2 miljoen aan inkomsten zouden garanderen, was dat voldoende om te beginnen. Maar er kwam slechts 5,6 miljoen aan toezeggingen binnen, aldus Nictiz.
Het Elektronisch Patiëntendossier is dit voorjaar getorpedeerd door de Eerste Kamer, nadat er ongeveer 300 miljoen euro in de voorbereiding was gestopt. Bedoeling was medische informatie van patiënten digitaal uit te wisselen. De veiligheid van patiënten zou hiermee vergroot worden. De Eerste Kamer oordeelde echter dat de privacy van de patiënt in de plannen niet goed genoeg kon worden gegarandeerd. Organisaties van artsen, huisartsenposten en apothekers probeerden vervolgens toch een soort doorstart te maken. Die is nu van de baan.
CDA en PvdA noemen het besluit jammer, de PVV toonde zich juist verheugd. Artsen, ziekenhuizen en apotheken wisselen nu overigens ook op kleine, regionale schaal gegevens uit en de minister wil dat dit in elk geval veilig gebeurt, met zeggenschap voor de patiënt.