Binnenland

Toeristen minder vaak zonder paspoort op reis

Vakantiegangers komen minder vaak met een verlopen paspoort op Schiphol. Ook laten ze minder vaak het document per ongeluk thuis liggen.

ANP
11 July 2003 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Dat meldde de Koninklijke Marechaussee op Schiphol donderdag. Vorig jaar nam de vraag naar nooddocumenten op de luchthaven nog flink toe.

In de eerste zes maanden van dit jaar verstrekte de marechaussee 5351 nooddocumenten aan mensen zonder of met een verlopen paspoort. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 8328. Ook is er dit jaar minder vraag naar noodverlengingen, 1334 tegen 2400 in 2002. Die krijgen mensen als een land van bestemming eist dat het paspoort nog bijvoorbeeld zes maanden geldig is.

De daling is onder meer een gevolg van het strengere beleid van de marechaussee, denkt een woordvoerder. „Als iemand zijn paspoort vergeet, geven wij bijna geen nooddocumenten meer af. Je vergeet je bikini of zonnebrand toch ook niet”, aldus de zegsman. Dit striktere beleid voert de marechaussee sinds kort in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Het gebeurt nog bij hoge uitzondering dat we in zo’n geval een nooddocument verstrekken.” Ook betere voorlichting van de overheid zorgt ervoor dat mensen beter voorbereid op vakantie gaan.

De woordvoerder erkent dat het voorkomt dat mensen hun vliegtuig missen als ze geen geldig paspoort hebben. „Maar die verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de passagier zelf. Wij zijn er om mensen te helpen.”

Door de invoering van het vernieuwde paspoort eind 2001 is het in principe niet meer mogelijk in het gemeentehuis op de dag van aanvraag een nieuw document te laten maken. Tussen de aanvraag en de aflevering zitten vier werkdagen. De gemeente kent wel een spoedprocedure, die aanmerkelijk duurder is. In dat geval kunnen mensen die voor 15.00 uur een aanvraag doen, het paspoort de volgende ochtend vroeg ophalen, aldus de woordvoerder.

Vorig jaar waren veel vakantiegangers nog niet op de hoogte van de nieuwe regeling, waardoor velen te lang wachtten met het vervangen van hun verlopen paspoort. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVB) kwamen sommige mensen zelfs met hun caravan voor het gemeentehuis rijden om een paar uur voor vertrek nog een paspoort te regelen. Tot nu toe heeft de NVB nog geen signalen ontvangen van gemeenten. „Het is kennelijk nog niet echt een probleem”, vermoedt een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer