„Russische militairen folteren Tsjetsjenen”
Het Comité tegen Marteling van de Raad van Europa heeft donderdag opnieuw het optreden van Rusland in Tsjetsjenië veroordeeld. Het liet in een verklaring weten dat de Russische troepen in de opstandige republiek zich vaak schuldig maken aan „martelingen en andere vormen van mishandeling” van de lokale bevolking.
Het comité baseert zich op gesprekken die onderzoekers de afgelopen drie jaar voerden met Tsjetsjenen en Russen tijdens bezoeken aan het gebied. Tsjetsjenen die waren vastgehouden door Russische troepen meldden dat zij waren gemarteld. Zij kregen onder meer elektrische schokken toegediend, werden geslagen, verstikt door plastic zakken die over hun hoofd werden getrokken, en liepen brandwonden op.
Volgens de Raad van Europa onderneemt de Russische justitie soms wel stappen tegen de mensen die dergelijke praktijken uitvoeren, maar werkt het justitiële apparaat veel te langzaam en leiden de meeste zaken niet tot vervolging. De Raad van Europa is een mensenrechtenorganisatie van meer dan veertig landen en staat los van de Europese Unie.
Het Europees Parlement nam vorige week al een resolutie aan waarin het stelde dat Russische militairen zich keer op keer schuldig maken aan ernstige schendingen van de mensenrechten in Tsjetsjenië. Het constateerde ook „oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.”
Rusland rechtvaardigt het harde optreden in Tsjetsjenië door te wijzen op de strijd tegen het terrorisme. Volgens opiniepeilingen gaan in Rusland, na de zelfmoordaanslag van twee Tsjetsjeense vrouwen afgelopen weekeinde in Moskou, meer stemmen op voor een nog hardere aanpak in Tsjetsjenië.
Moskou heeft de afgelopen maanden het aantal militairen in Tsjetsjenië iets verkleind, en een ’politiek’ proces ingezet dat moet leiden tot parlements- en presidentsverkiezingen in het gebied. Maar de Russische regering weigert te praten met de rebellengroeperingen en de opstandelingen vechten gewoon door.
De commissie brengt zelden conclusies naar buiten van onderzoeken, maar is daartoe gerechtigd als een van de leden van de Raad van Europa nalaat gevolg te geven aan voorstellen van de commissie. Rusland heeft zich in 1996 aangesloten bij de raad en moet zich daarom houden aan de Europese Mensenrechtenconventie, die foltering verbiedt. De Raad van Europa heeft Rusland al vaker op de vingers getikt wegens martelpraktijken in Tsjetsjenië.