Regering Papandreou overleeft stemming
ATHENE – De regering-Papandreou heeft zaterdagmorgen vroeg op het nippertje een vertrouwensstemming overleefd. Zaterdag starten gesprekken voor een coalitie van nationale eenheid.
Premier Papandreou was vrijdagavond „bereid te praten” over de vraag wie de leiding moet krijgen in het parlement. Opstappen deed hij nog niet. Hij wees erop dat verkiezingen nu funest zouden zijn in Griekenland.
In Athene werd vrijdagavond een debat gevoerd over het vertrouwen van de parlementsleden in Papadreou. Daarna werd gestemd over zijn aanblijven als premier.
De oppositie had geëist dat Papandreou in het openbaar zijn aftreden bekend zou maken. Leiders van enkele kleinere partijen zouden dan bereid zijn een coalitie onder leiding van minister van Financiën Venizelos te steunen.
Meer dan veertig socialistische volksvertegenwoordigers voerden avond het woord. De meesten spraken hun steun uit aan hun partijgenoot, op voorwaarde dat hij gaat werken aan een regering van nationale eenheid op brede basis.
Papandreou zelf nam als laatste spreker het woord. Hij sprak zich uit voor een bredere coalitie om het reddingsplan uit te voeren dat met de andere eurolanden is afgesproken. Dat zou de oplossing zijn voor de huidige impasse. Zijn eigen hachje maakt hem niets uit, zei hij. Maar verkiezingen zouden volgens Papandreou nu funest zijn. „Nieuwe verkiezingen brengen de noodsteun die het land is toegezegd in gevaar. Als we geen akkoord bereiken, komt er geen nieuwe tranche en lopen alle deals gevaar.”
De premier waarschuwde dat Griekenland zonder regering in de komende weken al 5 miljard euro misloopt. „En wie moet dat betalen? Dat zal de belastingbetaler zijn.”
Papandreou riep de partijen daarom op hun onderlinge verschillen opzij te zetten in het belang van het land. „We moeten de bladzijde omslaan en discussies over het verleden beëindigen. We moeten nu praten over samenwerking om de schuld te verlagen en de hulp veilig te stellen.”
De premier somde in zijn speech een lange lijst voorbeelden op van de politieke moed die hij naar eigen zeggen in zijn carrière heeft betoond. Daar rekende hij ook de omstreden oproep tot een referendum over de noodsteun toe. Die volksraadpleging zou volgens hem zeker een positief antwoord hebben opgeleverd. „ De steun is in het belang van het Griekse volk.”
De grootste oppositiepartij, de conservatieve Nea Dimokratia (ND), was afwezig tijdens het debat. Voor het parlementsgebouw in Athene betoogden duizenden linkse demonstranten.