Eerste 16-jarigen zitten achter het stuur
LELYSTAD – Jongeren vanaf 16,5 jaar kunnen vanaf dinsdag praktijklessen nemen om hun autorijbewijs te halen. Examen doen is mogelijk als ze 17 jaar zijn. Na het halen van het roze pasje kunnen ze tot hun 18e in aanwezigheid van een coach rijden. Daarna is begeleiding niet meer verplicht.
Dinsdag start het experiment 2toDrive. Doel achter de proef, die in andere landen succesvol was, is om 17-jarigen een jaar lang rijervaring op te laten doen met een ervaren persoon naast zich in de auto. Dit zou het aantal ongevallen met jongeren moeten verminderen, aldus cijfers uit het buitenland.
De komende zes jaar bekijkt het ministerie van Verkeer of dit resultaat ook in Nederland te zien is. Wanneer een 17-jarige slaagt voor het rijexamen geldt het rijbewijs als volwaardig en blijft het zonder wijziging geldig als de bestuurder 18 jaar wordt.
Dinsdagmorgen ging 2toDrive officieel van start in Den Haag. De primeur was echter voor Lelystad, waar de rijscholen Roordink uit Putten en Nederveen uit Hardinxveld-Giessendam maandagavond vijftig jongeren en twintig lesauto’s bij elkaar brachten voor een gezamenlijke rijles. Klokslag twaalf uur opende voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee symbolisch de slagboom van het ANWB-testterrein en reden de eerste 16-jarigen de openbare weg op in een lesauto.
Ouders spelen volgens Spee een belangrijke rol in het project. „Zij zullen als coach hun ervaring overdragen op de jonge bestuurder. Jongeren overschatten hun kunnen en onderschatten de risico’s. Door een jaar begeleid rijden, denk ik dat ze op hun 18e bewuster zullen rijden.” Spee hoopt tegelijk dat jongeren door deze nieuwe mogelijkheid het scooter- en brommertijdperk zullen overslaan.
Een begeleider moet mini-maal 27 jaar zijn, minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en geen grove verkeersovertredingen hebben begaan. De Rijksdienst voor het Wegverkeer screent potentiële begeleiders.