Binnenland

Erasmus bladert weer onder gerestaureerde Laurenstoren

ROTTERDAM – Wanneer de klok klinkt, slaat Erasmus een bladzij om. De afgelopen drie jaar gebeurde dat echter niet. De Rotterdamse geleerde hield zijn boek aan de voet van de toren van de Grote of St.-Laurenskerk in Rotterdam wel open maar sloeg geen bladzij om. De toren stond in de steigers en de klok sloeg niet.

A. M. Alblas
28 October 2011 22:00Gewijzigd op 14 November 2020 17:23
Naar verluidt, slaat Erasmus zijn bladzijden weer om, elke keer dat de klok van de Laurenskerk in Rotterdam slaat. Foto ANP
Naar verluidt, slaat Erasmus zijn bladzijden weer om, elke keer dat de klok van de Laurenskerk in Rotterdam slaat. Foto ANP

Sinds burgemeester Aboutaleb gisteren de gerestaureerde toren weer heeft teruggegeven aan de stad, slaat Erasmus bij iedere klokslag weer een bladzij om.

Op de 500e geboortedag van de Rotterdamse icoon Erasmus staat de Laurenskerk er weer puntgaaf bij. Met zijn 65 meter hoge toren is hij een beeldbepalend element in het centrum van Rotterdam.

Die toren moest vooral hoog zijn, vonden de bouwers tussen 1449 en 1525. Hoger dan soortgenoten in omliggende steden als bijvoorbeeld Dordrecht. Nu is hij na een uitgebreide restauratie, zo’n 600 jaar na zijn verrijzenis, weer in ere hersteld.

Op 14 mei 1940 werden kerk en toren zwaar beschadigd door de brand die volgde op het Duitse bombardement. Alleen de muren van de kerk bleven overeind; de toren was zwartgeblakerd. In mei 1952 legde koningin Juliana de eerste steen voor het herstel van kerk en toren. In 1968 werd deze restauratie afgerond.

Veertig jaar later blijkt de toren na inspectie echter opnieuw aan een grondige onderhoudsbeurt toe: de vorige is slecht uitgevoerd. Drie jaar geleden bleek de toren er erger aan toe te zijn dan gedacht. De vorst had er grip op gekregen, met haarscheuren als gevolg. Op een gegeven moment vielen er zelfs brokstukken van de toren.

Om bezoekers van de kerk te beschermen, werd in allerijl 
een tunnel om de toren gebouwd die de brokken opving. Daarna ging de toren in de steigers; een klus die drie maanden duurde. Toen kon de restauratie beginnen. Alle stenen van de bovenste geleding werden genummerd en gefotografeerd. Per stuk werd bekeken wat eraan moest gebeuren. Nieuwe onderdelen van de stenen werden met de hand gemaakt; geen steen heeft dezelfde afmetingen.

Na bijna drie jaar restaureren was de klus gisteren officieel geklaard. Burgemeester Aboutaleb gaf om 18.45 uur de toren symbolisch weer terug aan de stad en zijn stedelingen. De stad is immers eigenaar van de toren.

De kerk is van de kerkelijke gemeente. De exploitatie daarvan wordt gerund door een stichting. Voorafgaand aan de overdracht werd op het Grotekerkplein soep uitgedeeld.

Vandaag worden er torenbeklimmingen georganiseerd voor belangstellenden: om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur.

Het verschil tussen voor en na de restauratie is opmerkelijk. De Laurenstoren heeft zijn oorspronkelijke uitstraling weer terug. De klok, met daarboven het wapen van de stad Rotterdam, is weer goed zichtbaar.

Ook de bladerende Erasmus kreeg het zicht op de toren weer terug. Na de symbolische opening werd in de kerk de 500e geboortedag van Erasmus gevierd met een feestelijk programma met voordrachten, gedichten, muziek en onderscheidingen.

Erasmuskenner prof. dr. Hans Trapman van de Rotterdamse Erasmus Universiteit hield de eerste De Lof der Zotheidlezing, de eerste van een jaarlijks weerkerende reeks. Trapman gaf Erasmus ook een cadeau: ”Wijze dwaasheid. Vijfhonderd jaar Lof der Zotheid”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer