Binnenland

Smartengeld voor familie Tjirk van Wijk

De moeder van de in 1999 vermoorde Tjirk van Wijk uit Groningen krijgt van de Nederlandse staat 10.000 euro smartengeld.

ANP
9 July 2003 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Volgens de advocate van de nabestaanden, L. Poortman, gaat het om een uniek besluit, omdat de staat volgens de wet niet verplicht kan worden gesteld tot het betalen hiervan.

Minister Donner van Justitie heeft bovendien tegenover de familie toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij de vrijlating van TBS-er Dirk de V., die Van Wijk om het leven bracht.

Donner heeft de familie in een persoonlijk gesprek excuses aangeboden, aldus Poortman. De nabestaanden krijgen bovendien alle gemaakte kosten, zoals begrafenis- en advocatenkosten, van de staat vergoed. Dat is in totaal ruim 30.000 euro.

Verder krijgt de familie ook geld van het Consultatiebureau Alcohol en Drugs Drenthe (CAD). Het CAD geeft toe dat het na de vrijlating van De V. nalatig is geweest en betaalt de familie 10.000 euro smartengeld.

Volgens Poortman is het besluit van de staat om tot betaling over te gaan van groot belang voor de nabestaanden van slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. „De staat erkent hiermee zich medeverantwoordelijk te voelen voor een daad die door een ander is gepleegd, maar die te voorkomen was geweest door een beter toezicht op naleving van wetten en regels”, aldus de advocate.

De V., die als levensgevaarlijk bekendstond, bracht in oktober 1999 Tjirk van Wijk in diens huis in de Groningse wijk Beijum met zeker vijftig messteken om het leven. De V. werd hiervoor veroordeeld tot veertien jaar celstraf en TBS, mededader H. H. kreeg twaalf jaar celstraf opgelegd.

De V. heeft een uitvoerig strafblad met veel en extreme geweldsdelicten. Zijn voorlaatste misdrijf pleegde hij in 1996 tijdens een proefverlof uit de Van Mesdagkliniek. Hij kreeg toen opnieuw TBS opgelegd. Gespecialiseerde klinieken weigerden De V. vervolgens op te nemen, omdat zij hem onbehandelbaar vonden. De man werd afwisselend in diverse gevangenissen onder de zwaarst denkbare regimes ingesloten.

Tegen uitdrukkelijk advies van deskundigen in besloot de rechtbank in Amsterdam in juli 1999 dat De V. zelfstandig mocht gaan wonen. Enkele maanden later bracht hij Van Wijk om het leven.

Zowel het CAD als de psychotherapeut van De V. wist dat hij mogelijk nog een risico voor zijn omgeving vormde. Ze deden niets. De psychotherapeut wil vooralsnog niet tot een schikking overgaan: de uitspraak van de rechtszaak tegen hem volgt binnenkort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer