Dekkingsgraad pensioenfonds holt achteruit
APELDOORN – De dekkingsgraden van de grootste pensioenfondsen ABP, PME, PMT en Zorg en Welzijn zijn in het derde kwartaal stuk voor stuk sterk gedaald.
Dat maakten de pensioenfondsen donderdag bekend. De dekkingsgraad is een cijfer dat aangeeft in hoeverre de fondsen in de toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Eerder dit jaar zaten veel pensioenfondsen onder de kritische grens, een dekkingsgraad van 105 procent.
De fondsen wijten de lage dekkingsgraad aan de lage rentestand. De pensioenfondsen moeten hun bezittingen tegen die rente waarderen. De fondsen zouden daardoor de premies moeten verhogen, maar minister Kamp (Sociale Zaken) bepaalde woensdag dat ze dit niet in alle gevallen per se moeten.
De Pensioenwet schrijft voor dat fondsen met een te lage dekkingsgraad de premies extra moeten verhogen om hun buffers te herstellen. Dit betekent hogere loonkosten voor bedrijven. Dat is volgens Kamp slecht voor de economie en dus komt hij een aantal fondsen tegemoet, met als voorwaarde dat ze volgend jaar orde op zaken stellen.
Pensioenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, is in het derde kwartaal gedaald naar 90 procent. Aan het eind van het tweede kwartaal stond de verhouding tussen de bezittingen en de verplichtingen op 112 procent, aan het begin van dit jaar was dat nog de wettelijk vereiste 105 procent.
Een dekkingsgraad van 90 procent betekent dat tegenover elke 100 euro die ABP nu of in de toekomst uitbetaalt een vermogen van 90 euro beschikbaar is. De dekkingsgraad is het afgelopen kwartaal geleidelijk aan verslechterd. In de maand juli daalde deze met 6 procentpunt, in augustus met nog eens eenzelfde percentage en in september met 10 procentpunt.
De dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg en Welzijn daalde dit kwartaal tot 91 procent, vergeleken met 110 procent in het voorgaande kwartaal.
De dekkingsgraad van het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) is in het derde kwartaal gedaald naar 86 procent, tegen 98 procent in het voorgaande kwartaal.
PMT, het pensioenfonds voor de sectoren metaal en techniek, is in het derde kwartaal achteruitgegaan tot 84,3 procent, vergeleken met 102 procent in het voorgaande kwartaal.
Ruim honderd pensioenfondsen dreigen per april 2013 te moeten korten op de pensioenen. De kortingen kunnen oplopen tot 15 procent van de pensioenuitkering en komen gemiddeld uit op 3 procent. Dat heeft Gerard Riemen, directeur van koepelorganisatie Pensioenfederatie, donderdag gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad.