Binnenland

Politie volgt Satudarah met argusogen

BREDA – Een frisse club is het allerminst. Individuele leden van de van oorsprong Molukse motorclub Satudarah zijn betrokken bij misdaad, stelt de politie. De arrestatie van tien Satudarahleden dinsdagavond in Noord-Brabant lijkt in dat beeld te passen.

J. Visscher
18 October 2011 22:31Gewijzigd op 14 November 2020 17:12

Tafels, stoelen en flessen vliegen door de lucht. Volop tumult, die laatste zaterdag van juli afgelopen zomer, bij een café-grillrestaurant in Amsterdam. Tientallen (aspirant-)leden van de motorclub Satudarah gaan op de vuist met de politie. Onder meer de mobiele eenheid is paraat.

Er worden 56 leden van de club opgepakt, van wie er een dag later 50 weer worden vrijgelaten. Na de confrontatie vindt de politie in de omgeving van het restaurant twaalf messen en twee vuurwapens. Twee arrestanten blijken een kogelwerend vest te dragen.

De politie vermoedde dat de tientallen Satudarahleden naar Amsterdam waren gekomen om slag te leveren met de eveneens beruchte motorclub Hells Angels. De nationale recherche waarschuwde afgelopen zomer voor een oorlog tussen beide clubs. Leiders van de Hells Angels en Satudarah bezwoeren begin september in Amsterdam, gezamenlijk poserend voor de camera’s, dat daar geen sprake van is.

Toch rommelt het wel degelijk in de wereld van de –omstreden– motorclubs. Feit is dat in diverse gemeenten de afgelopen maanden Harleydagen zijn afgelast, onder meer in Tilburg, Arnhem, Alphen aan den Rijn en Gouda. De autoriteiten hielden er rekening mee dat er meer zou gebeuren dan het bewonderen van de karakteristieke Harley-Davidsonmotor, handelsmerk van de motorclubs.

Opmerkelijk is dat Satudarah begin dit jaar uit de zogeheten ”raad van acht” is gezet, een overlegorgaan tussen motorclubs in Nederland. Saillant is dat Satudarah zelf in augustus in een verklaring meldde dat die actie „niet bevorderlijk is voor de stabiliteit en rust in de Nederlandse motorwereld.”

De gisteren andermaal in opspraak geraakte motorclub Satudarah groeide de afgelopen jaren als kool. Onder meer in Amsterdam (16 man), Emmen (20) en Hoogeveen (12) kwamen nieuwe chapters (afdelingen). De laatste tijd werft de club actief onder vechtsporters, meldde weekblad Elsevier recent. De van origine Molukse club zou met ruim 300 leden de Hells Angels al zijn voorbijgestreefd.

De bakermat van Satudarah is Moordrecht. Negen Molukse vrienden richtten de motorclub op. Satudarah (dat ”een bloed” betekent) omschrijft zichzelf in de verklaring van augustus als een „hechte motorclub die zijn eigen weg gaat. Iedereen die ons met respect benadert, zal vriendschappelijk en met respect behandeld worden.” De club doet „vermeende contacten met criminele zaken en ruzie met Hells Angels” af als „allemaal onzin.”

Intussen denkt de politie daar totaal anders over. In 2009 stelde het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in een analyse dat individuele leden betrokken zijn bij hennepteelt, drugshandel en geweldsincidenten in de horeca. De aanhouding van de tien leden van Satudarah gisteren past in dat beeld. De arrestaties hebben te maken met ernstige bedreigingen in de horeca in Breda en met gewelddadigheden, eind augustus, in Zundert.

Dat Satudarah in verband wordt gebracht met zware misdaad is niet van vandaag of gisteren. In februari 2009 repte dagblad De Limburger van politieonderzoek naar de betrokkenheid van Satudarah bij liquidaties, naar aanleiding van een liquidatie in april 2008 in Bergeijk. Onlangs stond bij de rechtbank in Almelo een voorman van de oostelijke afdeling (Chapter East) van Satudarah terecht op verdenking van afpersing. De rechtbank sprak de man vrij; het openbaar ministerie had vier jaar cel geëist.

Met argusogen volgt de politie clubs als Satudarah en de Hells Angels. De recherche vreest dat Satudarah samenspant met de internationale motorclub Bandidos, aartsvijand van de Hells Angels, die ook in diverse landen opereert. In de jaren negentig bevochten de Hells Angels en de Bandidos elkaar in Scandinavië en vooral ook in Canada op leven en dood.

In Canada, met name in de stad Montreal, vielen daarbij 160 doden. In Scandinavië ging

het om elf doden. „De Hells Angels en de Bandidos vechten over de hele wereld om de controle over territorium en over de drugshandel”, zei de Canadese onderzoeksjournalist

Julian Sher, auteur van een boek

over de oorlog tussen motorbendes, onlangs in NRC Handelsblad.

Zelf bevestigt Satudarah „bevriend te zijn geraakt” met de Bandidos in Duitsland. Daarentegen zegt Satudarah zich niet aan te zullen sluiten bij de Bandidos en „hen ook niet te helpen” om in Nederland een afdeling op te richten. „De BMC (Bandidos Motor Club) is een grote, internationale club, die onze hulp echt niet nodig heeft als die zich in Nederland zou willen vestigen. Mochten ze dit van plan zijn, dan zijn ze wat ons betreft welkom. We leven in een vrij land en we hebben geen problemen met hen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer