Amnesty: Vreemdelingendetentie kan anders
AMSTERDAM (ANP) – Vreemdelingendetentie wordt in Nederland nog steeds te vaak, te lang en onder een onnodig strafrechtelijk regime toegepast. Dat stelt Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport. De mensenrechtenorganisatie vindt dat het anders kan en moet.
Eind vorig jaar riep een meerderheid in de Tweede Kamer de regering op alternatieven te onderzoeken die goedkoper en minder zwaar zijn dan de huidige vreemdelingenbewaring. Maar volgens Amnesty doet minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) onvoldoende onderzoek naar alternatieven. Daarom is de organisatie zelf op zoek gegaan naar landen met een andere aanpak, zo lichtte een woordvoerder toe.
Volgens directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland kent geen enkel land een ideaal systeem, „maar zijn er wel landen waarin bepaalde elementen wezenlijk beter zijn dan in Nederland.” Zo wijst de organisatie op soepeler detentieregimes in Zweden, Australië en Groot-Brittannië.
In Zweden worden de meeste vreemdelingen geplaatst bij familie of in open centra, met slaapkamers in plaats van cellen. „Ook wordt daar veel vaker een meldplicht opgelegd”, aldus Amnesty. Mede hierdoor kan het Scandinavische land volstaan met een capaciteit van 245 plaatsen voor vreemdelingendetentie, tegenover ruim 2280 plekken in Nederland. „Daarnaast is de gemiddelde duur van vreemdelingenbewaring in Zweden 18 dagen, in Nederland is dat circa 100.”
In Groot-Brittannië en Australië mogen gedetineerden dagelijks bezoek ontvangen, in Nederland is dat 2 uur per week. Verder zijn daar, anders dan in Nederland, ruimtes voor recreatie en sport de hele dag open.
De Kamer vergadert dinsdagavond over het terugkeerbeleid van onder anderen asielzoekers. Volgens directeur Nazarski constateert Leers in een brief over dat beleid, die dinsdag in de Kamer wordt besproken, „zelf ook dat in Groot-Brittannië een lichter regime geldt.” „Verbeteringen lijken dus mogelijk, maar de minister geeft niet aan waarom hij deze niet in Nederland wil invoeren. Dat is onbegrijpelijk.”