Economie

Zakken vol geld

Dit jaar heeft oktober vijf zater­dagen, vijf zondagen en vijf maandagen. Iets bijzonders, want het komt maar eens in de 823 jaar voor. Dat schreef tenminste de afzender van de e-mail die ik deze week in mijn postvak vond. En het zou ook nog eens zakken vol geld opleveren.

Anke Struijs
30 September 2011 22:59Gewijzigd op 14 November 2020 16:54
Foto alarabiya.net
Foto alarabiya.net

Normaal verdwijnen zulke mails ongeopend in de prullenbak. Maar het onderwerp van dit bericht –een gelukwens– gaf een sprankje hoop in tijden van overwegend slecht nieuws. Stel dat?

Het enige wat ik hoefde te doen was het bericht doorsturen naar acht mensen van wie ik vond dat ze ook wel wat extra’s verdienden, en het geld zou vanzelf binnenstromen. Met zakken tegelijk. Er was een toepasselijke naam bedacht voor dit verschijnsel: ”money bags”. Het zou te maken hebben met de Chinese filosofie van ”feng-shui”.

Maar het verschijnsel blijkt helemaal niet zo zeldzaam te zijn als de schrijvers van het bericht willen doen geloven. In oktober 2005 kwam het ook al eens voor. Dat was zes jaar geleden. En over vijf jaar hebben we weer ‘geluk’. Onze kalender telt 52 weken en 1 dag. Omdat een week zeven dagen heeft, begint oktober eens in de zeven jaar op een zaterdag. Door het schrikkeljaar gaat dat niet helemaal op, maar er is wel een terugkerend patroon met een gemiddelde van zeven jaar. Dat scheelt nogal wat met de genoemde 823 jaar.

De enigen die aan het verschijnsel zullen verdienen, zijn de bedrijven die een groot deel van de omzet in het weekend genereren. Ten opzichte van de voorgaande maand zal de omzet in oktober voor die bedrijven hoger uitvallen. Veel winkels zijn echter op zondag (en maandagochtend) gesloten. Voor deze bedrijven is de samenstelling van koopdagen dus ongunstig. Het effect ervan op de consumptie is daarom lastig te voorspellen. Bovendien corrigeert het Centraal Bureau voor de Statistiek de consumptie­cijfers voor de verschillen in de samenstelling van koopdagen.

Werknemers die hun salaris eens per maand ontvangen, moeten bovendien vijf weekenden rondkomen van een maandsalaris, in plaats van de gebruikelijkere vier. Voor sommigen betekent dat eerder een financiële strop dan de beloofde meevaller.

Weer met beide benen op de grond vroeg ik mij af hoe dit soort bijgeloof zo hardnekkig kan zijn, zelfs tegen beter weten in. Ik stuitte op een studie van drie Chinese onderzoekers naar de waarde van superstities.

In Hongkong kun je sinds 1973 op een open veiling bieden op speciale kentekens (vaak kentekens met een aantrekkelijke combinatie van cijfers). De opbrengsten gaan naar een goed doel.

Toen het begrotingstekort als gevolg van de uitbraak van het SARS-virus in 2003 en de economische tegenwind aan het begin van deze eeuw fors opliep, werd een nieuwe veiling geïntroduceerd waar je kunt bieden op een zelf samengesteld kenteken (het kenteken HAHAHAHA leverde op de veiling bijvoorbeeld 65.000 dollar op). De opbrengsten van die veilingen zijn voor de overheids­schatkist.

Voor veel Chinezen (95 procent van de bevolking in Hongkong is van Chinese afkomst) is acht het geluksgetal (omdat het rijmt op het Chinese woord voor voorspoed) en vier het ongeluksgetal (het rijmt op dood). Dit hardnekkige bijgeloof speelt een belangrijke rol in de Chinese cultuur. Nummerplaten met een acht erin brachten volgens de onderzoekers dan ook aanzienlijk meer op bij de veilingen dan kentekens waarin een vier voorkomt. In slechte economische tijden wordt dit bijgeloof volgens de onderzoekers nog hoger gewaardeerd. De korting op een kenteken met een vier is dan nog groter.

Misschien verklaart dat waarom ik dit keer nieuws­gieriger was dan anders naar de kettingmail. Ik moest het lot in deze economische tijden niet onnodig tarten. Zonder een gezonde dosis goedgelovigheid is een nieuwe economie recessie bovendien welhaast een feit. Want wie gelooft dan nog dat de euro wel gered wordt? En dat de overheidsuitgaven in de toekomst niet zullen exploderen?

Het kabinet is daarvan overtuigd, maar in de Miljoenen­nota die op Prinsjesdag werd gepresenteerd, ontbreekt daarvoor elk bewijs. Toch had het kabinet-Rutte vorige week geen enkele moeite om zijn begroting door de Tweede Kamer te loodsen.

Ook politici zijn blijkbaar goedgelovig.

De auteur is werkzaam bij Rabobank Nederland.

Meer over
Groot Geld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer