Platform eist behoud ziekenhuis Emmeloord
De directie van de IJsselmeerziekenhuizen moet het uitkleden van de locatie Emmeloord onmiddellijk stopzetten. Die eis legden de gemeenten Noordoostpolder en Urk en het Platform Zorggebruikersbelangen woensdag tijdens een kort geding voor aan de rechter in Zwolle.
De eisers willen dat de ziekenhuisdirectie opnieuw met hen in overleg treedt over de reorganisatieplannen. Dinsdagavond protesteerden honderden inwoners bij het Dr. J. H. Jansenziekenhuis in Emmeloord tegen het verdwijnen van de afdeling klinische kindergeneeskunde, de eerste fase van de plannen.
„Ten onrechte wordt de indruk gewekt dat het gaat om wat gevoeligheden onder de bevolking, georganiseerd door een stel ouderwetse huisartsen”, zei mr. Scholtens, een van de drie raadslieden van de gemeenten en het platform. „Het gaat hier echter om bezorgdheid over het verdwijnen van noodzakelijke medische zorg. Het platform ziet wel dat er dingen anders moeten, maar dat moet niet via afbraak van het ziekenhuis in Emmeloord geregeld worden.”
Het stoort het platform en de gemeentebesturen dat ze geen inzage in financiële gegevens van het ziekenhuis krijgen. „Er wordt gesproken over financiële wanhoop, maar wij krijgen daarover geen verdere informatie.” Ze maken ook bezwaar tegen de haast waarmee de plannen zijn doorgevoerd en hekelen de houding van interim-directeur J. W. Brinkman: „Hij weet van geen wijken en doet alsof de meeste partijen hem steunen.” De directie vindt echter dat de zaak te veel op de man gespeeld wordt.
De gemeentebesturen en het platform behoren tot de belanghebbenden die deelnemen aan het stakeholdersoverleg van het ziekenhuis. „Een schijnvertoning”, stelde advocaat De Jong. Naar het oordeel van platform en gemeenten luistert Brinkman niet. Ook weigerde hij een vergadering uit te stellen toen rapporten nog niet klaar waren, werden vragen onvoldoende beantwoord en de kreeg rechtbank notulen toegestuurd die nog niet goedgekeurd zijn en waarin volgens platform en gemeenten fouten staan. „Het ziekenhuis heeft in de richting van de inwoners zeer onzorgvuldig gehandeld.”
Volgens de ziekenhuisdirectie hebben gemeenten en platform niet constructief meegewerkt aan het oplossen van de financiële en de medische problemen, maar slechts vastgehouden aan hun eigen standpunt. „Ze grijpen alles aan om de besluitvorming te vertragen en te blokkeren. Helaas is de kloof tussen het ziekenhuis en deze partijen onoverbrugbaar.” De rechter doet woensdagmiddag uitspraak.