Kamer schrikt van situatie Polen
DEN HAAG – De commissie van Kamerleden die onderzoek deed naar recente arbeidsmigratie van met name Polen is „geschrokken” van het grote aantal malafide uitzendbureaus en van de gebrekkige huisvesting van de migranten, die in sommige woonwijken tot „grote overlast” leidde.
Dat schrijft voorzitter Koopmans (CDA) in het eindrapport dat zijn commissie vandaag, na een halfjaar studie, presenteerde. Nederland is niet in staat gebleken de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in goede banen te leiden, zo luidt de belangrijkste conclusie van de commissie. De onderbetaling van migranten, het uitgebuit worden door huisjesmelkers, werkgevers en/of malafide uitzendbureaus en de veel te krappe en slechte huisvesting acht de commissie „onacceptabel.”
De commissie-Koopmans roept het kabinet daarom ertoe op snel met voorstellen te komen om het aantal malafide uitzendbureaus binnen twee jaar tot nul te reduceren, en voor wat betreft de huisvesting van arbeidsmigranten de regie te nemen en erop aan te sturen dat provincies en gemeenten gezamenlijk regionaal huisvestingsbeleid ontwikkelen. Dat moet tot een aanvaardbaar kwaliteitsniveau leiden en voorkomen dat er lokaal grote concentraties van arbeidsmigranten ontstaan.
De commissie schat dat er momenteel ten minste 200.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland aanwezig zijn. Grote concentraties bevinden zich in Rotterdam en Den Haag (ieder 20.000), maar ook in tuinbouwgemeenten zoals Zundert, Lisse, Maasdriel en Aalsmeer. Als Nederland per 1 januari 2012 vrij verkeer van Bulgaarse en Roemeense werknemers toestaat, komen daar waarschijnlijk nog vele duizenden arbeidsmigranten bij.
Koopmans’ commissie concludeert verder dat er op macroniveau nauwelijks of geen sprake van is dat Poolse arbeiders Nederlandse werknemers van hun plek verdringen. Ook doen arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zelden een beroep op de Nederlandse sociale zekerheid. Hoewel soms angstbeelden worden geschetst van oogsten die verrotten en bouwprojecten die stil komen te staan als Nederland niet voldoende arbeidsmigranten aantrekt, is er volgens de commissie geen sprake van dat Nederland op korte termijn extra arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië, Bulgarije en andere landen nodig heeft. Dat die mensen zich desondanks zullen melden, is volgens Koopmans en de zijnen nu eenmaal het gevolg van het vrije verkeer van goederen en personen binnen de EU.
Wel viel het de commissie op dat sommige EU-landen wel degelijk beperkende maatregelen hebben genomen, zoals het uitzetten van personen die niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Het kabinet zou dit op de agenda van de EU moeten plaatsen, zegt de commissie.