Sociale partners kritisch over bezuinigingen van Zalm
Minister Zalm van Financiën heeft vooral de vakbeweging overrompeld met zijn extra bezuinigingsplannen. Het voorstel om 2,5 tot 3 miljard euro meer te bezuinigen dan de ruim 13 miljard euro die is afgesproken in het regeerakkoord legt volgens de FNV en het CNV een zwaar beslag op het overleg donderdag met het kabinet. Ook ondernemers zijn kritisch over de plannen van Zalm.
FNV–voorzitter L. de Waal zei woensdag dat Zalm met zijn bezuinigingsplannen de economie in een wurggreep dreigt te nemen. „Er is alles voor te zeggen om de bankschroef van het financieringstekort niet verder aan te draaien”, aldus De Waal. „Het kabinet zou de economie juist ruimte moeten geven om te ademen en moeten aanjagen.”
CNV–voorzitter D. Tepstra vreest dat door de extra bezuinigingen „de deur bij het kabinet nog verder wordt dichtgeslagen”. Hij heeft weinig hoop dat donderdag tijdens het kennismakingsgesprek tussen het kabinet en sociale partners de partijen het eens kunnen worden over hoe de economie versterkt moet worden.
Ook de ondernemersorganisatie VNO–NCW verwacht dat het overleg met het kabinet „minder vrolijk” zal zijn. „Naarmate het economisch beeld er niet beter op wordt, wordt ook het gesternte waaronder het overleg plaatsvindt slechter. Als er nieuwe bezuiningen nodig zijn, dan zal het zo zijn. Wij vragen ons wel af of het niet verstandig is te wachten tot volgend voorjaar”, stelt een woordvoerder van de ondernemersorganisatie.
VNO–NCW verwacht in het voorjaar meer duidelijkheid over de ontwikkeling van de economie. Het kabinet moet volgens de ondernemersorganisatie ervoor waken dat met extra bezuinigingen investeringen in de economie niet in de kiem worden gesmoord. „De internationale concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven moet verbeteren. Daarvoor zijn vooral investeringen nodig in onderwijs, innovatie–ontwikkelingen en de bereikbaarheid van ons land.”
MKB–Nederland verwijt Zalm als een boekhouder te werk te gaan in plaats van met beleid de economie te stimuleren. „Je kan er ook voor kiezen om te proberen met z’n allen meer te verdienen in plaats van minder uit te geven. Als de economie groeit, neemt ook de staatschuld af”, stelde MKB–secretaris economische zaken J. Rats.
De organisatie voor middelgrote en kleine ondernemingen hekelt vooral het plan van Zalm om de lasten te verzwaren. „Dat is het laatste wat de economie kan gebruiken. Zowel consumenten als ondernemers gaan dan nog minder uitgeven.”