Binnenland

TU Delft: Belgisch kernafval in diepere klei

DELFT/DEN BOSCH (ANP) – De opslag van radioactief afval in Belgische kleigrond is voor Brabant een stuk makkelijker te accepteren als de zuiderburen kiezen voor de diepere Ieperiaanklei. Er is op voorhand geen reden om te twijfelen aan de geschiktheid van deze kleilaag. Als de Ieperiaanklei aan de eisen voldoet, verdient die mogelijk de voorkeur door de extra isolatie en omdat er geen zoet grondwater aanwezig is.

23 September 2011 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 16:45

Hoogleraar geohydrologie aan de TU Delft Theo Olsthoorn schrijft dat in onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Brabant. De provincie liet hem onderzoek uitvoeren omdat veel weerstand bestaat tegen het plan van de Belgische overheid om kernafval op te slaan in de kleigronden aan de Nederlandse grens.

De kans op lekken is uiterst onwaarschijnlijk, schrijft Olsthoorn in het onderzoek dat hij vrijdagochtend aan het provinciebestuur overhandigde. Het radioactieve jodium zal na enkele tienduizenden jaren als een van de eerste isotopen het stromende grondwater bereiken. De maximale blootstelling bij gebruik van het grondwater ligt echter nog steeds minimaal honderd keer lager dan de normale blootstelling. De concentratie is ’aanvaardbaar’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer