PKK-leider Kespir krijgt geen asiel in Nederland
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is van plan het asielverzoek van PKK-kopstuk Nuriye Kespir af te wijzen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie maandag gezegd.
Kespir heeft in het najaar in Nederland politiek asiel aangevraagd. De IND heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke betrokkenheid van Kespir bij oorlogsmisdaden.
De dienst heeft het voornemen om de aanvraag af te wijzen aan de advocaat van Kespir bekendgemaakt. Die heeft nog de gelegenheid gekregen te reageren. Verwacht wordt dat de definitieve beslissing van de IND niet lang meer op zich laat wachten.
In afwachting hiervan zit de Koerdische vast in het Grenshospitium. Bij een afwijzing zal ze het land moeten verlaten. Turkije heeft nog niet om de uitlevering van Kespir gevraagd, laat een woordvoerder van de Turkse ambassade in Den Haag weten, maar doet dat mogelijk wel als het asielverzoek definitief is afgehandeld.
Het nationaal opsporingsteam voor oorlogsmisdrijven is op de hoogte van de aanwezigheid van Kespir en het onderzoek van de IND. „We hebben al wat inlichtingen ontvangen”, zegt een woordvoerster van het openbaar ministerie in Arnhem.
Het zogenoemde novo-team is nog niet met een eigen onderzoek begonnen. Dat kan volgens het OM pas als er een definitieve beschikking van de IND is. Eerst moet dan nog bepaald worden of het novo-team rechtsmacht heeft. Cruciaal daarbij is de vraag of er in Oost-Turkije sprake was van een oorlogssituatie.
Kespir is lid van de uit zeven mannen en twee vrouwen bestaande presidentiële raad van de Koerdische arbeiderspartij PKK. De partij is al jaren in een guerrillastrijd verwikkeld met het Turkse leger. Daarbij zijn sinds 1984 zeker 36.000 mensen om het leven gekomen.
Turkije ziet de PKK als een terreurorganisatie. PKK-leider Öçalan is in Turkije veroordeeld tot de doodstraf. In Duitsland is de organisatie ook verboden, in Nederland echter niet. De Amerikaanse president Bush heeft de PKK na de aanslagen in september wel geplaatst op een lijst van terroristische organisaties.
Kespir is het tweede vooraanstaande PKK-lid dat in Nederland asiel heeft aangevraagd. In 1999 probeerde een ander lid van de presidentiële raad, Murat Karayilan, dat ook. De IND wees het verzoek af.