GGD-rapport pakt voor Urk niet louter negatief uit
URK – Hoewel er kanttekeningen bij zijn te plaatsen, zijn de cijfers over drankmisbruik en geweld onder Urker scholieren schrikbarend. Dat het harddrugsgebruik met niet minder dan 6 procent afnam tot 2 procent, is echter hoopgevend.
De daling van het gebruik van harddrugs is opmerkelijk. Waar de vissersplaats vier jaar geleden met 8 procent nog de ranglijst aanvoerde van Flevolandse gemeenten, staat Urk in de nieuwste GGD-publicatie met 2 procent onderaan. Op het gebied van het drugsgebruik lijken de inspanningen van de gemeente, de kerken en het jongerenwerk hun vruchten te hebben afgeworpen.
Het drankmisbruik door de Urker jeugd blijft echter zorgen baren. Als het gaat om het drinken van alcohol steken de Urker scholieren met kop en schouders uit boven hun leeftijdsgenoten in Flevoland. Opvallend is dat 46 procent van de drinkende jongeren in Urk ook doordeweeks alcohol gebruikt, tegen nog geen 30 procent van de rest van de Flevolandse jongeren.
Het overmatig alcoholgebruik heeft voor de jongeren grote gevolgen. Hun nog niet volledig ontwikkelde hersens lopen blijvende schade op. Bovendien kan het misbruik ontaarden in verslaving. Hessel Bakker van Stichting Waypoint in Urk, onderdeel van Tot Heil des Volks, kenschetste verslaving eerder in deze krant als iets „demonisch met de werking van een draaikolk. Hoe dieper je wegzakt, hoe sneller je draait.”
Ook in het verkeer leidt het drankmisbruik tot gevaarlijke situaties. Regelmatig plukt de politie bij controles jongeren op scooters of in auto’s van de weg die veel te diep in het glaasje hebben gekeken. Veelzeggend is wat een lokale politieman vorig jaar in deze krant stelde: „Drinken tijdens het uitgaan is onder de Urker jongeren een doel op zichzelf geworden. Alcohol is in het dorp breed geaccepteerd.”
Tegelijkertijd past bij het GGD-onderzoek een kanttekening. Niet altijd geven anoniem ingevulde enquêtes een reëel beeld van de werkelijkheid. Respondenten kunnen uit bravoure invullen dat ze bijvoorbeeld over een wapen beschikken, terwijl ze dat helemaal niet hebben.
Hetzelfde geldt voor de cijfers over gewelddadig gedrag en drankmisbruik. Als de algemene norm onder jongeren is dat dergelijk gedrag stoer is, moet terecht de vraag gesteld worden of alle vragen in de enquête in alle eerlijkheid zijn beantwoord.