Van de Kamp: Voor religie is geen plaats meer
AMSTERDAM – Rabbijn Lody van de Kamp windt zich op over het pleidooi van artsenfederatie KNMG dat het kabinet, de Tweede Kamer en mensenrechtenorganisaties zich zouden moeten uitspreken tegen jongensbesnijdenis. „Nederland wil gidsland zijn, desnoods over de rug van religieuze gemeenschappen.”
Jongensbesnijdenis is gevaarlijk en een inbreuk op kinderrechten. Het kabinet, de Tweede Kamer en mensenrechtenorganisaties zouden zich daarom moeten uitspreken tegen jongensbesnijdenis, liet KNMG woensdag weten in een opinieartikel in Trouw. Volgens KNMG wordt de ingreep wereldwijd steeds minder als normaal gezien.
In Nederland vindt de rituele ingreep tussen de 10.000 en 15.000 keer per jaar plaats, veelal op religieuze gronden. De verwijdering van de voorhuid is volgens de KNMG geen risicoloze ingreep. De artsenorganisatie pleit niet voor een verbod omdat ze bang is dat de ingreep dan „ondergronds” zal gaan. Daarmee zou het aantal complicaties kunnen stijgen.
Vorig jaar mei sprak de KNMG over een zogeheten ontmoedigingsbeleid voor jongensbesnijdenis. Met de oproep aan de politiek om zich tegen jongensbesnijdenis uit te spreken, lijkt de organisatie een stapje verder te gaan. Rabbijn Lody van de Kamp staat er niet van te kijken. „Het verbod op ritueel slachten is erdoor. Nu moet de jongensbesnijdenis eraan geloven. De KNMG moet zich met geneeskunst bezighouden, niet met politiek. Het zich uitspreken tegen jongensbesnijdenis heeft niets te maken met medische belangen. Artsen die toezicht houden op een goede uitvoering van de besnijdenissen in de praktijk zijn nota bene zelf lid van de KNMG.”
Het belang dat de artsenfederatie met haar pleidooi wil dienen, is voor Van de Kamp niet duidelijk. „Net zomin als het belang van een verbod op ritueel slachten. Religie is niet meer van deze tijd, wordt dan gezegd. Religie wordt als barbaars en middeleeuws gezien.”
Voor religieuze groepen is in de Nederlandse samenleving geen plaats meer, meent Van de Kamp. „De joodse, islamitische en ik hoop ook de christelijke gemeenschap maken zich zorgen over de toekomst van religie in Nederland. In mijn eigen gemeenschap leeft een gevoel van onbehagen. Ik ken mensen die overwegen dit land te verlaten.”
Van de Kamp weet niet of de Tweede Kamer en het kabinet zullen warmlopen voor het pleidooi van de KNMG. „In het debat over een verbod op ritueel slachten is gebleken dat er zomaar van alles kan gebeuren waarmee je vooraf geen rekening had gehouden. Nederland wil een gidsland zijn in de wereld. De meerderheid van het parlement ligt die rol wel, desnoods over de ruggen van bepaalde gemeenschappen.”
A. Klein, directeur van Besnijdenis Centrum Nederland, deelt de mening van de artsenfederatie dat de ingreep om niet-medische redenen niet nodig is. „Wereldwijd zijn er echter nu eenmaal groepen in de samenleving die jongens willen besnijden. Dat gaat Nederland niet voorbij. De complicaties die volgens de KNMG door jongensbesnijdenis kunnen optreden, zijn uit de lucht gegrepen.
Binnenkort komt het besnijdeniscentrum met de resultaten van een onderzoek onder 3000 jongens en mannen die er zijn besneden. „Daarbij zijn bij niemand ernstige complicaties opgetreden. Het is bovendien vreemd dat een besnijdenis een normale behandeling is bij een vernauwde voorhuid en dat dezelfde ingreep een verminking wordt als het om religieuze redenen wordt gedaan.”