Premier: Recessie eist nieuw ingrijpen
Premier Balkenende denkt dat de verslechterde overheidsfinanciën nieuwe ingrepen onvermijdelijk maken. Vrijdag na afloop van de ministerraad liet hij zich nog stelliger uit dan minister Zalm van Financiën eerder deze week.
Welke maatregelen het kabinet zal nemen, wilde Balkenende nog niet zeggen. Hij hield zowel de mogelijkheid van nieuwe bezuinigingen als van lagere extra uitgaven en van lastenverzwaringen open. De premier noemde de economische situatie van Nederland „bepaald zorgelijk.” Hij baseerde zich daarbij op de deze week uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau.
Volgens het regeerakkoord zou het tekort maximaal 2,5 procent bedragen in 2004, maar volgens het planbureau zal dat 2,6 procent worden. Balkenende wees er op dat dat „gevaarlijk dicht” in de buurt van 3 procent komt, het maximum dat in EU-verband is afgesproken. Hij wilde niet zeggen hoever het tekort zal worden teruggebracht onder de bovengrens van 2,5 procent.
Het kabinet praat de komende weken over de begroting voor volgend jaar, maar hakt pas in augustus de knoop door. Op Prinsjesdag worden de nieuwe maatregelen gepresenteerd. Donderdag heeft het kabinet een kennismakingsgesprek met de sociale partners, maar Balkenende maakte duidelijk dat hij ook al een eerste stap wil zetten in de richting van loonmatiging.
In het regeerakkoord staat dat de sociale uitkeringen volgend jaar niet gekoppeld kunnen worden aan de lonen in de marktsector als die te veel stijgen. Minister Zalm zei afgelopen week dat dit zonder wetswijziging kan. Balkenende wilde hier vrijdag niet op ingaan. Hij zei wel erover te hebben gesproken met Zalm en minister De Geus (Sociale Zaken).
Overigens is uit onderzoek in opdracht van het kabinet (de zogenaamde belevingsmonitor) gebleken dat steeds meer mensen ontevreden zijn over het financiële beleid van de overheid. In juni was dat 68 procent tegenover 57 procent in februari. Financiën en economie worden voor de bevolking een steeds belangrijker item, constateert het kabinet.