Rotterdamse riagg gaat naar Marokko
Nederlandse Marokkanen in psychische nood kunnen deze zomer in Marokko een beroep doen op hulpverleners van de Rotterdamse riagg. Een hulpteam reist de cliënten voor het eerst achterna.
Dat bevestigde een woordvoerder van de riagg Rijnmond Noordwest donderdag.
Een bezoek aan familie en vrienden blijkt vaak zo emotioneel en stressvol dat migranten een terugval kunnen beleven. Dat geldt vooral voor Marokkanen die in Nederland als gevolg van migratie worden behandeld voor depressies of angsten. De hulpverleners willen met hun aanwezigheid voorkomen dat ze na de zomervakantie met hun therapie weer van voren af aan moeten beginnen.
Het Rift-project is primair bedoeld voor Rotterdamse cliënten en hun gezinnen, tussen de 150 en 200 mensen. Zij kunnen in juli en augustus in de grote steden een spreekuur bezoeken en medicijnen krijgen. Andere Marokkanen op vakantie kunnen ook bij de hulpverleners terecht. Als het project succesvol is, wil de riagg de service eveneens aan Turkse migranten aanbieden.
De hulpverleners die naar Marokko gaan, zijn een maatschappelijk werker en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige van Marokkaanse afkomst. Ze houden spreekuren in grote steden als Rabat, Casablanca en Tanger, waar veel Nederlandse Marokkanen tijdens hun vakantie verblijven. De hulpverleners hebben hun cliënten al ingelicht en onder Rotterdamse Marokkanen zijn folders verspreid.
Volgens de riagg is het mobiele hulpteam geen overbodige luxe. „Het is al jaren zo dat migranten van een bezoek aan hun geboorteland aardig in de knoop kunnen raken. Het is voor hen emotioneel om familie en vrienden te zien”, aldus de woordvoerder.
Fractievoorzitter Sörensen van Leefbaar Rotterdam reageerde woedend op het initiatief. „Dit is belachelijk. Typisch de softe sector om die mensen tot in het vliegtuig te verzorgen. Aan dit soort dingen gaat Nederland kapot. Die hulpverleners zijn hard nodig in Rotterdam. Daar hebben we gigantische wachtlijsten. Los die eerst eens op.”
Het ministerie van Volksgezondheid en de inspectie gezondheidszorg willen geen oordeel vellen over het Rift-project. „De behandelmethode valt onder de eigen verantwoordelijkheid van de Rotterdamse riagg”, zegt een woordvoerder van het ministerie.