Overheden moeten de kar trekken
AMSTERDAM (ANP) – Overheden in de Verenigde Staten en Europa moeten met maatregelen komen om economische groei te stimuleren. Nu de groei van de werkgelegenheid in de VS is stilgevallen wordt met argusogen gekeken naar de Federal Reserve. De hamvraag is of de Amerikaanse centrale bank voor de derde keer besluit om miljarden dollars in de economie te pompen.
Een aantal bestuurders van de Fed wilde vorige maand al meer doen om de Amerikaanse economie vlot te trekken, maar het beleidsmakende orgaan zag af van het nemen van maatregelen. Het grote probleem is het gebrek aan banengroei, waardoor de werkloosheid nog altijd 9 procent van de beroepsbevolking bedraagt. Alleen al om dat percentage niet verder te laten stijgen, moeten er maandelijks circa 150.000 banen bij komen.
Of en hoe de Fed zal ingrijpen, zal grotendeels worden bepaald door de plannen van president Barack Obama. Hij onthult op donderdag zijn nieuwe visie voor de banenmarkt.
Vrijdag bleek dat er in augustus, exclusief de agrarische sector, per saldo geen nieuwe banen zijn gecreeerd in de VS. Economen rekenden in doorsnee op een aanwas van 75.000 arbeidsplaatsen. De banengroei in juli werd bovendien bijgesteld van 117.000 naar 85.000.
Bijna een jaar geleden zorgde speculatie op een tweede stimuleringspakket van de Fed voor een jubelstemming op Wall Street. De breed georienteerde S&P 500-index steeg, vrijwel ononderbroken, met 30 procent tussen augustus 2010 en mei van dit jaar. Ook de Europese beurzen stegen flink in die periode.
De reactie op een eventueel derde pakket zou, afgaande op de slotstanden op Wall Street afgelopen vrijdag, wel eens heel anders kunnen zijn. Het vertrouwen in beleidsmakers is in een jaar flink gekelderd en de VS zijn bovendien hun hoogste kredietwaardigheidsoordeel (AAA) kwijt.
De S&P 500 sloot vrijdag 2,5 procent lager op 1173, 97 punten. De Dow-Jonesindex en de Nasdaq verloren respectievelijk 2,2 en 2,6 procent. Ook de Europese beurzen gingen flink onderuit na de tegenvaller over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De AEX moest 2,6 procent terug tot 286,43 punten, de FTSE in Londen daalde 2,3 procent en de beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 3,4 procent.