Fietsers negeren massaal blindenstok
UTRECHT – Vooral fietsers negeren massaal een uitgestoken wit-rode blindenstok waarmee een visueel gehandicapte aangeeft dat hij wil oversteken.
Dat stelt KNGF Geleidehonden, dat vrijdagmorgen op de Neude in Utrecht aan de pers in de praktijk liet zien dat oversteken op een drukke plek voor blinden een hachelijke onderneming is.
Behalve fietsers gaan ook automobilisten vaak in de fout. Het is wettelijk verplicht om voor zo’n signaal te stoppen, maar de meeste verkeersdeelnemers blijken dat niet te weten.
KNGF Geleidehonden vroeg met de actie aandacht voor de start van de actiecampagne ”Stop voor de witte stok!”. Talloze berichten van geleidehondgebruikers en alarmerende voorvallen gaven de organisatie aanleiding tot een onderzoek naar de verkeerservaringen van haar cliënten.
De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens KNGF Geleidehonden opvallend en zorgwekkend te noemen: 90 procent van de respondenten gaf aan vervelende voorvallen, zoals aanrijdingen, te hebben gehad.
Voor Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, is de maat nu echt vol: „Blinden en slechtzienden schatten op hun gehoor in of het veilig is om over te steken, waarna ze hun witte stok uitsteken om aan te geven dat ze dit van plan zijn. Helaas blijkt uit onderzoek dat een uitgestoken witte stok gemiddeld vijf van de tien keer genegeerd wordt door andere verkeersdeelnemers.
Weten Nederlanders wel dat zij als verkeersdeelnemer wettelijk verplicht zijn om een visueel gehandicapte, voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen, voor te laten gaan? We hopen dat met onze actie de ogen van verkeersdeelnemers weer opengaan.”