Hersenen militair herstellen van stress
AMSTERDAM (ANP) – De hersenen van ISAF-militairen zijn na anderhalf jaar hersteld van de blootstelling aan stress tijdens een missie. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog en hersenonderzoeker Guido van Wingen, verbonden aan het Donders Instituut in Nijmegen en het AMC in Amsterdam.
Hij onderzocht 36 militairen die tussen 2008 en 2010 hebben deelgenomen aan de ISAF-missie in het Afghaanse Uruzgan. Vlak voor vertrek, vlak na terugkomst en anderhalf jaar later maakte hij een scan van hun hersenen. Die vergeleek hij met de hersenen van militairen die in de kazerne zijn gebleven. Hij zag dat bij uitgezonden militairen vlak na terugkomst de alarmcentra in de hersenen verhoogd actief waren. Dat bleek 1,5 jaar later niet meer het geval.
Wel voelen de militairen, ondanks het ogenschijnlijke herstel in hun hersenen, mogelijk na verloop van tijd toch de gevolgen van de blootstelling aan stress. „Bij een nieuwe uitzending of een andere grote gebeurtenis als een ramp of het overlijden van een dierbare, reageren ze mogelijk anders. De manier waarop het alarmcentrum wordt gereguleerd, lijkt blijvend te zijn veranderd”, zegt Van Wingen.
Geen van de 36 onderzochte militairen ontwikkelde een posttraumatische stressstoornis. Van Wingen publiceerde dinsdag zijn bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry.