Omvang fraude in hbo groter dan gedacht
Het misbruik van overheidsgelden door hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen is groter dan gedacht. Niet in vijftig, maar in ongeveer zeventig gevallen is foutief gehandeld. Over de hoogte van het fraudebedrag is nog niet veel te zeggen.
Dat staat in de eerste voortgangsrapportage van de commissie-Schutte die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat er in vijftig gevallen sprake was van oneigenlijk gebruik. In de afgelopen maanden heeft de commissie onder leiding van het oud-GPV-kamerlid Schutte onderzoek gedaan naar een zestigtal twijfelgevallen. Op grond van eerder onderzoek was namelijk niet vast te stellen of de handelwijze wel of niet door de beugel kon. Het ging om 31 gevallen in het beroepsonderwijs, 22 op hogescholen en 7 op universiteiten. Schutte concludeert dat hogescholen 10, het beroepsonderwijs 6 en universiteiten 3 keer in strijd met de wet handelden.
De betrokken instellingen hadden diverse methoden ontwikkeld om meer geld binnen te krijgen. Kern van alle methoden was het inschrijven van studenten die niet deelnamen aan studies. Zo vroegen instellingen ten onrechte overheidssteun aan voor studenten die zich na 1 oktober hadden ingeschreven. Scholen schreven studenten die na hun propedeuse nog niet wisten wat ze gingen doen in voor een opleiding die het meeste geld opleverde. Anderen schreven buitenlandse studenten in die nooit op kwamen dagen op de Nederlandse scholen.
De commissie heeft nog geen onderzoek bij de instellingen zelf gedaan. Er is alleen gekeken naar de gevallen zoals ze zijn aangeleverd uit het eerder onderzoek. „We hebben alleen nog bureauwerk verricht”, aldus Schutte.
Vanaf eind augustus gaat de commissie-Schutte wel naar de instellingen toe. Eind december moet de commissie een eindrapportage inleveren. Dan moet ook duidelijk worden wat de precieze grootte van het misbruik is. Eerste schattingen gaan uit van 70 miljoen euro. Overigens is de overheid niet de dupe geworden van het misbruik. Er is een vast budget voor hogescholen en universiteiten. Als de ene instelling te veel krijgt, gaat dat ten koste van de andere. Staatssecretaris Nijs heeft aangekondigd dat de instellingen die hebben gesjoemeld het teveel aan ontvangen gelden moeten terugstorten. Via vastgestelde verdeelsleutels komt dat weer bij de instellingen terecht die wel volgens de regels handelden.