Binnenland

Aanpak woonoverlast succesvol

ROTTERDAM – De aanpak van woonoverlast begint zijn eerste vruchten af te werpen. Niet alleen lijken rechters huurders makkelijker uit hun huis te zetten, huurders zijn zich ook meer bewust van de gevolgen van hun handelen.

Binnenlandredactie
22 August 2011 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 16:16
Foto ANP
Foto ANP

Dat stellen betrokken instanties die werken aan het verminderen van woonoverlast. „Als er een goed dossier ligt over een huurder die voor overlast zorgt, zet de rechter diegene veel sneller uit huis”, constateert Anton van der Vlist, directeur strategie en beleid bij woningcorporatie Vestia.

Volgens Van der Vlist, het Platform Woonoverlast en de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus van Wonen, keert het tij ook in maatschappelijk opzicht. „Vroeger moest je bij een rechter er echt alles aan doen om iemand een woning uit te krijgen. Dat gaat nu gemakkelijker. En dat heeft een kettingreactie in de samenleving. Huurders weten dat asociaal gedrag wordt niet meer getolereerd.”

Jur Verbeek van het Platform Woonoverlast en als stadsmarinier in Rotterdam belast met de bestrijding van woonoverlast bevestigt die ontwikkeling. „Mensen gaan zich beter gedragen. Laatst sprak ik ouders aan op de overlast die hun kinderen in de buurt veroorzaakten. Dat kwam blijkbaar zo goed aan dat diezelfde dag nog een eind kwam aan de overlast.” Volgens hem is Rotterdam voor andere gemeenten een goed voorbeeld met maat­regelen tegen overlast.

De Maasstad kent het gele- en rode kaartensysteem, een methode die nu ook veel andere gemeenten hanteren. De gele kaart is een laatste waarschuwing, de rode betekent dat iemand zijn huis uit moet. Karakus stelt dat de betere samenwerking tussen politie, woningcorporaties en gemeenten heeft geleid tot de maatschappelijke verandering, ook bij de rechters. Er is officieel sprake van woonoverlast als een bewoner zich regelmatig of structureel zodanig gedraagt, dat deze persoon daarmee in ieder geval omwonenden in hun woongenot stoort of in hun vrijheid belemmert en daarnaast eventueel ook zichzelf schade toebrengt.

„De kracht van aanpak van woonoverlast is de bundeling van informatie. Maar je moet er ook bovenop zitten. In Rotter­dam hebben we de meeste meldingen binnen drie maanden opgelost”, aldus Karakus. „Ik verwacht dit jaar voor het eerst een daling in het aantal meldingen.” Uiterlijk 1 januari 2015 moet in Rotterdam het aantal mensen dat (vaak) overlast heeft van buren met 25 procent zijn afgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer