Binnenland

Twee ambulances extra voor Goeree-Overflakkee

GOEDEREEDE – Het eiland Goeree-Overflakkee is twee ambulances rijker. Vrijdag gaf burgemeester Van de Velde van Goedereede de officiële aftrap voor een project waarbij twee speciale ambulancevoertuigen worden ingezet. Doel: het sneller ter plaatse laten zijn van medische hulp op het eiland, dat door zijn geografische ligging per definitie geïsoleerd is.

Van een medewerker
19 August 2011 23:14Gewijzigd op 14 November 2020 16:15
Foto ANP
Foto ANP

AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond koos Goedereede en Oude-Tonge als standplaatsen voor de zogeheten rapid responders. De standplaats in Dirksland, waar het Van Weel Bethesda Ziekenhuis staat, blijft ongewijzigd.

Door deze verbeterde spreiding kan de hulp eerder ter plaatse zijn. Het project loopt vooruit op eventuele reguliere ambulancezorg.

Wanneer de meldkamer van 1-1-2 na een melding inschat dat een patiënt naar een zorginstelling moet worden vervoerd, worden tegelijkertijd een rapid responder en een gewone ambulance naar het incident gestuurd.

Een reguliere ziekenauto is bemand door een ambulancechauffeur en een verpleegkundige, terwijl een rapid responder slechts een ambulanceverpleegkundige aan boord heeft die een aanvullende rijopleiding heeft gevolgd en getraind is om alleen te werken.

Op Goeree-Overflakkee rijden sinds begin augustus twee monolances. Dat is een personenauto, voorzien van benodigde medische zorg. Er bestaat ook nog een motorambulance als rapid responder. Die biedt meerwaarde in een verstedelijkt gebied, maar is duidelijk minder inzetbaar bij ongunstig weer.

In de eerste veertien dagen lijken de rapid responders hun nut al te hebben bewezen. Ze werden al vijftien keer op het eiland ingezet. De rapid responders verbeteren de aanrijtijden. En dat was nodig, zegt Peter Verduijn, manager ambulancezorg bij een van de twee ambulancediensten, de AZRR/Bios-groep. „Het oostelijk eilanddeel en de kop van Goeree blijven achter bij de regionale gemiddelde responstijd. Door de inzet van de rapid responders is de medische zorg eerder ter plaatse.”

In de regio Rotterdam-Rijnmond is gemiddeld 92 procent van alle spoedritten binnen vijftien minuten op de plaats van bestemming. „Dat is een goede prestatie. Let wel, de norm van vijftien minuten is geen wettelijke maatstaf, maar wordt wel als responstijd gehanteerd.”

De monolance in Oude-Tonge is dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur in functie, die in Goedereede van 7.30 tot 16.00 uur. Na 16.00 uur blijft een van de twee reguliere ambulances in Goedereede tot 23.30 uur operationeel.

De ambulancezorg op het eiland wordt niet alleen van het Rotterdamse geboden. Zo wordt Port Zélande in Ouddorp op de Brouwersdam vanuit Zeeland bediend. Dat is een burenhulpafspraak, aldus Verduijn. Dat kan ook gelden voor toeristenverblijven in Ouddorp.

De proef duurt een jaar. Tussentijds kunnen de inzeturen worden aangepast, aldus Verduijn. Op basis van de eindresultaten zal een besluit worden genomen of de inzet van rapid responders op het eiland vast onderdeel gaat uitmaken van de reguliere zorgverlening.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer