Aan EPD is ongeveer 14 jaar gewerkt
DEN HAAG (ANP) – Toen het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) dit jaar door de Eerste Kamer werd getorpedeerd, was er al zo’n 14 jaar aan gewerkt. Honderden miljoenen waren door de voorbereiding opgeslokt.
De bedoeling was artsen en apothekers toegang te geven tot één en hetzelfde medische dossier van een patiënt. De huisarts weet bijvoorbeeld vaak niet welke specialisten zich nog meer bezighouden met een patiënt; laat staan dat er een centraal overzicht is van de medicijnen die iemand slikt. Stel dat een Limburger een ongeluk krijgt in Friesland. Als de patiënt zelf niet kan praten, weet niemand iets over de medische achtergrond van de persoon. Vaak is het zo dat een waarnemer van de vaste arts van een patiënt al niet in het dossier kan. Deskundigen berekenden dat met het EPD per jaar 1600 levens zouden kunnen worden gered.
De laatste jaren zijn veel regionale samenwerkingsverbanden ontstaan tussen artsen en apothekers om medische informatie over patiënten uit te wisselen om zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Volgens schattingen betreft het al zo’n 9 miljoen patiënten. De regionale initiatieven werken echter los van elkaar.
De angst voor misbruik van de gevoelige informatie door kwaadwillenden werd de afgelopen jaren steeds groter. Zelfs zo dat in april uiteindelijk ook de VVD en het CDA, die voorheen voorstander waren, hun steun introkken. Minister Schippers kon niet anders dan haar verlies accepteren.