Hoge Raad wijst aids-zaak terug
De Hoge Raad heeft besloten dat het gerechtshof in Amsterdam de zaak van een man die met het aids-virus besmet is en die dat niet meldde aan vrouwen met wie hij seksuele gemeenschap had, opnieuw moet behandelen.
Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de man vorig jaar tot twintig maanden cel wegens poging tot doodslag. De man ging tegen de uitspraak in beroep. Hij vindt dat hem geen poging tot doodslag verweten kan worden, omdat hij medicijnen gebruikt die het aids-virus vrijwel onschadelijk maken.
De Hoge Raad heeft de zaak van de man terugverwezen naar het gerechtshof van Amsterdam. Overigens zijn de vrouwen met wie de man gemeenschap had, niet besmet geraakt met het hiv-virus.
Het hoogste rechtscollege heeft in zijn uitspraak uiteengezet waaraan de bewijsvoering moet voldoen. Het Amsterdamse gerechtshof moet uitzoeken of er genoeg bewijs is voor poging tot zware mishandeling in plaats van poging tot doodslag.
De Hoge Raad vernietigde eerder al de uitspraak van het hof in Leeuwarden, dat een seropositieve man tot vijf jaar cel veroordeelde wegens poging tot doodslag. Het stond voor de hoogste rechter niet vast dat de verdachte bewust het risico aanvaardde dat zijn handelen zou kunnen leiden tot de dood van zijn slachtoffers.
Ondanks deze uitspraken van de Hoge Raad wilde justitie ook in de zaak tegen de seropositieve ex-directeur van voetbalclub PSV inzetten op poging tot doodslag. De man zou welbewust onbeschermd seks hebben gehad met jonge jongens. De rechter-commissaris bepaalde echter dat poging tot doodslag niet aan de orde was. Het openbaar ministerie heeft hem nu zware mishandeling met voorbedachten rade ten laste gelegd.
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid gaat de voorlichting over de gevaren van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), zoals aids, wijzigen. Algemene campagnes zijn volgens hem niet langer zinvol. De bewindsman wil zich specifiek gaan richten op allochtone mannen en vrouwen en op homoseksuele jongeren. Dat zijn volgens de bewindsman op dit moment de risicogroepen.
Hoogervorst zei dat dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur. Het GroenLinks-kamerlid mevrouw Tonkens wilde weten wat de bewindsman gaat doen aan de enorme stijging van het aantal mensen dat met hiv is besmet. In 2001 werden 61 nieuwe gevallen vastgesteld en vorig jaar 129. Tonkens wil dat er afschrikwekkender spotjes en reclame komen. Volgens haar denken te veel mensen dat de gevaren zijn verminderd vanwege de goede effecten van aids-remmers.
Op prinsjesdag komt Hoogervorst met een actieplan voor preventie en behandeling van het aids-virus. Daarin staan ook ideeën voor een voorlichtingscampagne aan risicogroepen. Extra geld daarvoor wil de bewindsman niet uittrekken. De benodigde financiën moeten komen uit de pot voor de algemene campagne.